KÖORDNING. Regina Kevius (bilden), kommundirektör i Upplands Väsby, anser att socialchefen förbrukat sitt förtroende och inte kan vara kvar på sin tjänst. Foto: Mostphotos/Rosie Alm

Socialchefen får gå utan lön

"Vi menar att det han gjort är olagligt". Det säger kommundirektör Regina Kevius i en kommentar till att socialchefen i Upplands Väsby har fått avsked för att ha gått före i vaccinationskön.

  • Publicerad 14:24, 5 mar 2021

Om det stämmer får en eventuell juridisk process utvisa.

Det var under torsdagen som socialchefen Magnus Lublin, som varit avstängd under utredningen, meddelades om avsked utan lön från och med nästa vecka. Det finns enligt kommundirektören inte heller något fallskärmsavtal som löses ut.

– Det stämmer att ingen lön ges vid avsked. Det är det som gäller just nu i väntan på eventuell juridisk prövning, säger kommundirektör Regina Kevius.

Gick före i vaccinationskön –  nu får socialchefen sparken

På vilken formell grund får han lämna sin tjänst?

– Han har inte följt rekommendationen om given vaccinationsordning, han har undanhållit viktig information, agerat medvetet och farit med osanning. Det menar vi är saklig grund för avsked.

Men är det han gjort olagligt?

– Vi menar att det är olagligt. Om det stämmer får en eventuell juridisk process utvisa.

– Är man hög chef på en mellanstor kommun som Upplands Väsby, då måste man vara en god förebild.

Enligt Dagens Nyheter finns det i utredningen en anteckning från ett möte den 4 januari där vaccinsamordnaren, som var den som skickade ut länken, menar att man kommit överens om att "även icke-vårdande personal som chefer och lokalvårdare" kunde få vaccin under fas 1.

Men enligt utredningen var syftet med den formuleringen att inte utesluta personer som kan komma i kontakt med patienter i sin yrkesutövning på grund av en titel.

Fanns det i och med den anteckningen en risk för att cheferna kan ha trott att det var okej att tacka ja?

– Nej, riktlinjerna om vaccinationsordningen från Folkhälsomyndigheten och Region Stockholm har varit mycket tydliga, säger Regina Kevius.

Vad hade du som kommundirektör kunnat göra för att förhindra att chefer går före i vaccinationskön?
– Jag har gjort allt som står i min makt med att informera om rekommendationer och prioriteringsordning. Jag måste kunna lita på mina chefer.

Hur säkerställer ni att det inte händer igen?
– Vi gör insatser där vi informerar om turordningen och vilka som ska få kallelse till vaccinering. Vi har informerat både de som jobbar med vaccineringen och de som ska vaccineras.

Mitt i Upplands Väsby söker socialchefen för en kommentar.