Socialchef om barngängen: ”Allvarligt”

Socialtjänsten har skapat ett nätverk med polis, skola, föräldrar och fritidsverksamheter för att lösa problemen med barngängen i Västertorp och Fruängen. – Det som inträffat är allvarligt, säger Toni Mellblom, chef för avdelningen för social omsorg i Hägersten-Liljeholmen.

  • Publicerad 18:14, 24 okt 2017

Efter Mitt i:s artikel om våldsamma barngäng i Fruängen och Västertorp gick Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning på tisdagen ut med information på sin webbsajt om vad som görs.

– Socialtjänsten har skapat ett nätverk med skola, polis, föräldrar och fritidsverksamheter för att samverka kring konkreta lösningar. Det som inträffat är allvarligt och vi ger i en sådan här situation barn, föräldrar och nätverk omfattande stöd för att i första hand bryta den negativa utvecklingen, säger Toni Mellblom, chef för avdelningen för social omsorg, i en kommentar.

– Vi startar även föräldragrupper så att föräldrar kan stötta varandra, ge varandra information och samarbeta kring vad som händer, säger han.

Jessica Jormtun, ordförande i stadsdelsnämnden (MP) säger att trygghetsfrågorna prioriteras.

– Vi får fortlöpande information om situationen och de insatser som pågår. Det är särskilt allvarligt när barn är inblandade.

Det var i fredags som Mitt i berättade om problemen med barn och unga som stör ordningen och ger sig på andra barn. En grupp barn som begår brott ska vara i mellanstadieåldern. En mamma berättade hur hennes tolvåriga dotter misshandlats av ett gäng flickor i nedre tonåren.

– De ställde sig i en ring runt henne, gav henne örfilar i ansiktet och knuffade omkull henne. När hon låg ner blev hon sparkad och fick ett knytnävsslag i ansiktet, berättade mamman.