Engagerad. Socialborgarrådet Jan Jönsson (L) berättar om hur staden jobbar för att nå unga på nätet med erfarenhet av sex mot ersättning. Foto: Linn Friman

Socialborgarrådet: "Staden ska samarbeta mer med polisen"

Socialborgarrådet Jan Jönsson (L) välkomnar att unga som utsätts för sexuell exploatering på nätet får hjälp av ideella organisation. Nyligen har staden även skrivit kontrakt med polisen om utökade insatser.

  • Publicerad 15:50, 20 nov 2020

Mitt i har tidigare skrivit om den ideella organisationen "Alltid sedd" som jobbar uppsökande på nätet och letar efter unga personer som utsätts för sexuell exploatering på olika sätt. Nyligen träffade representanter för organisationen socialborgarrådet Jan Jönsson (L). Ett givande möte, enligt båda parter.

"Bra komplement"

– Alla organisationer som arbetar ideellt med detta gör ett otroligt jobb och kompletterar oss. Många som utsätts för sexuell exploatering känner så mycket skuld och skam, då kan man också dra sig för att ta kontakt med myndigheter. Därför är det jätteviktigt att det finns alternativ, säger Jan Jönsson (L), som välkomnar att organisationen söker finansiellt stöd av staden.

– Varje år delar socialnämnden ut cirka 130 miljoner kronor i föreningsstöd till ideella organisationer som hjälper personer med olika behov av socialt stöd. Bland annat till Ellencentret som riktar sig till dem mellan 15 och 25 år med erfarenheter av sex mot ersättning.

Jobbar med polisen

Jönsson (L) berättar att stadens socialsekreterare tillsammans med polisen är ute då och då på till exempel sugardejtingsajter och tar kontakt med minderåriga där.

– De försöker sedan bestämma träff med ungdomarna och låter dem tro att det är någon som vill köpa sex de ska möta, säger Jan Jönsson.

När de möter ungdomarna får dessa ett stödjande bemötande och körs hem till sina vårdnadshavare. För alla som är under 18 år ordnas ett krissamtal med professionella redan dagen efter, enligt socialborgarrådet.

– Barnen mår ofta dåligt och tycker det känns jättepinsamt, och föräldrarna blir inte sällan chockerade. Jag var med på ett pass i våras och föräldrar som jag mötte hade ingen aning om vad deras barn höll på med, säger Jan Jönsson.

Han berättar att Stockholms stad precis har slutit ett nytt avtal med polisen.

– Hittills har det inte blivit så många kvällar som våra socialsekreterare har varit ute med polisen men nu ska samarbetet bli mer intensivt. Vi har dessutom två specialutbildade socialsekreterare som kommer att sitta i polishuset då och då.

Än är det inte klart hur frekvent samarbetet ska bli.

– Om det i dag har varit ett par tillfällen om året som de suttit tillsammans så kommer det åtminstone bli tio till femton gånger nu.