Socialborgarrådet om Sätramorden: ”En kris på nationell nivå”

Socialborgarrådet Jan Jönsson (L) är oroad över händelserna i Sätra. Lösningen tror han är att stötta avhopparverksamhet, jobba med ungas värderingar och impulskontroll och att fler vuxna engagerar sig.

  • Publicerad 09:44, 17 apr 2019

 Jan Jönsson bor i Bredäng och har många nära anhöriga i Sätra, i ungefär samma ålder som de mördade unga männen, rädslan kommer därför extra nära.

– Det är förskräckligt att unga människor skjuter ihjäl varandra. Men det här handlar inte bara om dem som dör. De som lever kvar, deras liv är också sönderslagna, säger han.

Krävs samarbete för att få bort våldet

För att få bort våldet tror han att det måste till åtgärder både lokalt och nationellt.

– Det här är en kris på nationell nivå, det händer inte bara i Sätra, säger han.

Lösningen tror han är ett samarbete mellan stadsdelsförvaltningen, socialtjänsten och polisen. Och det lokala engagemanget hos dem som bor i området.

– Vi behöver stötta avhopparverksamheter från grov brottslighet. Vi behöver också jobba med unga människors mentalitet i skolan, med värderingar, impulskontroll och hur man är som åskådare när något händer, säger han.

Många av dem Mitt i Söderort pratat med tycker att det behövs fler vuxna bland barn och unga i Sätra. Men Jan Jönsson tror inte att tryggheten ökar genom att ge mer resurser till personal i förskolor, skolor och fritidshem.

– De viktigaste personerna för barn är deras föräldrar. Vi har startat en samarbete mellan BVC och socialtjänsten där man gör extra hembesök hos familjer i riskzonen, säger han.

Många säger också till Mitt i att de tycker att Sätra saknar gratis samlingslokaler som exempelvis ett lokalt bibliotek där vuxna kan träffas och lära känna varandra.

– Det finns ingen koppling mellan grova skjutningar och en plats där vuxna kan vara och engagera sig i ungdomar. Men en märkbar skillnad sedan jag växte upp är att det inte finns några hem- och skolaföreningar. Föräldrar som vill kan engagera sig i kvälls- och nattvandringar, säger han.

Jönsson positiv till Fl:s förslag

Sissela Nordling Blanco, Sätrabo och gruppledare för Feministiskt initiativ, vill att Stockholm ska införa metoden ”Sluta skjut” som används i Malmö för att stoppa våldet.

Metoden går ut på polisen, kriminalvården, staden, familjer och engagerade invånare samarbetar för att förebygga skjutningar och ger rätt stöd till den som vill bort från våld och kriminalitet. Även Jan Jönsson är positiv.

– Det låter som en jätteintressant idé, säger han.

”Människor måste berätta vad de vet”

Han vill också uppmana dem som vet något om morden av börja prata.

– Jag är övertygad om att det finns människor här i området som vet saker som polisen behöver veta. Det är viktigt för offren att morden blir uppklarade och då måste människor berätta vad de vet. Om man är rädd kan man vara anonym, säger Jan Jönsson.