Den kommunanställde fick sluta omedelbart sedan förhållandet avslöjats. Foto: Mostphotos

Socialarbetare fick sluta – var intim med klient

En socialarbetare på en kommun i södra Roslagen hade en intim relation med en klient som skulle få stöd och hjälp. Händelsen har lex Sarah-anmälts av kommunen.

  • Publicerad 15:38, 13 nov 2018

Socialarbetaren i södra Roslagen hade under en längre tid en intim relation med en av sina klienter. Händelsen avslöjades i somras då klienten berättade för en annan anställd vad som hänt.

”Kände obehag”

Enligt Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kände klienten efter en tid obehag och vägrade till slut att släppa in den anställde i sin lägenhet. Det framgår också att klienten vägrat ta emot erbjudna öppenvårdsinsatser eftersom den anställde motarbetade det.

Uppmanades att sluta omedelbart

Efter att det inträffade avslöjats uppmanades den anställde att omedelbart lämna sitt arbete. Några dagar senare, i början av juli, skrev den anställde under sin uppsägning. I slutet av september lex Sarah-anmäldes händelsen som ett ”allvarligt missförhållande”.

Händelsen har polisanmälts

Efter det inträffade har klienten erbjudits samtalsstöd och kommunen uppger att man infört ett nytt arbetssätt för att förhindra att något liknande händer igen.

Kommunen har dessutom polisanmält det inträffade.