90-åriga Aina Rehnberg har kämpat för att Café 4 ska få vara kvar i Kungsängen. Foto: Niklas Loman

Social träffpunkt för äldre försvinner

Mitt i möter 90-åriga Aina Rehnberg som är bekymrad över att inte längre kunna möta sina vänner på den populära träffpunkten Café 4 i Kungsängen. I stället hänvisas hon och andra äldre nu till kommersiella caféer i närområdet.

  • Publicerad 16:36, 9 okt 2020

Efter att ha ställt frågor till både kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) och socialnämndens ordförande Martin Normark (L) om framtiden för Café 4 inne på servicehuset Torget 4 i Kungsängen så är Aina Rehnberg stridslysten.

– Jag har med mig en journalist, säger Aina Rehnberg till några tanter och farbröder som sitter och umgås i korridoren när vi passerar förbi.

Aina visar det nu stängda daglig verksamheten Café 4 inne på servicehuset i centrala Kungsängen. Foto: Niklas Loman

Vi ska längre in i lokalerna och titta på ett numera stängt café – med stor social betydelse. I och med pandemin stängde lokalen. Sedan dess har frågan vad som egentligen ska ske med lokalen varit höljd i dunkel.

”Här inne kunde man umgås”

Även fast politikerna givit en del svar är det svårt att förstå hur de resonerar, menar Aina.

– Här inne kunde man umgås, köpa en kopp kaffe eller smörgås. De bakade bröd och allting, hade man en matlåda kunde man få även den värmd och serverad där man satt, berättar Aina Rehnberg.

Hon tittar in mot den nedsläckta lokalen och ser sen tillbaka på oss:

– Det här känns för jäkligt rent ut sagt.

Aina Rehnberg Foto: Niklas Loman

Ansvariga förklarar beslutet

Aina Rehnberg ställde frågor till kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) i samband med hans evenemang ”Tidig kväll med Kjos” då detta senast ägde rum i Kungsängen i slutet av september.

– Hur våra lokaler används är ingenting som jag sitter med, i det här fallet fick jag informationen samtidigt som ni, vilket inte är bra i någon del, sa Fredrik Kjos vid mötet.

För att reda ut vad som egentligen gäller kontaktar Mitt i kommunens socialchef Helena Åhman och socialnämndens ordförande Martin Normark (L).

Felaktigt rykte: att lokalen skulle bli pandemilager

Först vill de båda göra en sak klar: Café 4-lokalen kommer inte att bli något lager för skyddsutrustning i händelse att pandemin tar fart igen. Dock är detta något som byggts upp på en annan plats i kommunen.

– Café 4, den dagliga verksamheten, kommer inte öppnas i den form som den fanns i innan pandemin. Alla de som tidigare deltagit i verksamheten har fått nya placeringar, säger Helena Åhman.

Helena Åhman, socialchef, Upplands-Bro kommun. Foto: Upplands-Bro kommun / Åsa Sommarström

Vad säger ni till de som sörjer att en social träffpunkt försvinner?

– Om man vill besöka en caféverksamhet så finns möjligheten att besöka kommersiella aktörer i närområdet. Vi tittar på andra möjligheter vad det gäller den sociala delen i det här, men det är inte klart ännu, säger Helena Åhman.

Det här är Café 4

Café 4 har varit en daglig verksamhet enligt lss.

Alla som velat fika har kunnat besöka Café 4, både studenter inom vuxenutbildningen och äldre som bor i området.

De som deltagit i den dagliga verksamheten inom Café 4 har nu fått nya placeringar, uppger kommunen.

Lokalen kommer även fortsatt kunna bokas, precis som samlingssalen, detta ska dock ske på ett säkert sätt, säger socialnämndens ordförande Martin Normark (L).

Visa merVisa mindre

Planen: Snabbare variant av buss 558

Upplands-Bro. Nu är planerade trafikförändringar inom SL-trafiken ute på remiss. Av dessa framgår att buss 558 i Upplands-Bro berörs.måndag 26/10 16:45