Efter att ha ställt frågor till både kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) och socialnämndens ordförande Martin Normark (L) om framtiden för Café 4 inne på servicehuset Torget 4 i Kungsängen så är Aina Rehnberg stridslysten.

– Jag har med mig en journalist, säger Aina Rehnberg till några tanter och farbröder som sitter och umgås i korridoren när vi passerar förbi.

Vi ska längre in i lokalerna och titta på ett numera stängt café – med stor social betydelse. I och med pandemin stängde lokalen. Sedan dess har frågan vad som egentligen ska ske med lokalen varit höljd i dunkel.

”Här inne kunde man umgås”

Även fast politikerna givit en del svar är det svårt att förstå hur de resonerar, menar Aina.

– Här inne kunde man umgås, köpa en kopp kaffe eller smörgås. De bakade bröd och allting, hade man en matlåda kunde man få även den värmd och serverad där man satt, berättar Aina Rehnberg.

Hon tittar in mot den nedsläckta lokalen och ser sen tillbaka på oss:

– Det här känns för jäkligt rent ut sagt.

Ansvariga förklarar beslutet

Aina Rehnberg ställde frågor till kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M) i samband med hans evenemang ”Tidig kväll med Kjos” då detta senast ägde rum i Kungsängen i slutet av september.

– Hur våra lokaler används är ingenting som jag sitter med, i det här fallet fick jag informationen samtidigt som ni, vilket inte är bra i någon del, sa Fredrik Kjos vid mötet.

För att reda ut vad som egentligen gäller kontaktar Mitt i kommunens socialchef Helena Åhman och socialnämndens ordförande Martin Normark (L).

Felaktigt rykte: att lokalen skulle bli pandemilager

Först vill de båda göra en sak klar: Café 4-lokalen kommer inte att bli något lager för skyddsutrustning i händelse att pandemin tar fart igen. Dock är detta något som byggts upp på en annan plats i kommunen.

– Café 4, den dagliga verksamheten, kommer inte öppnas i den form som den fanns i innan pandemin. Alla de som tidigare deltagit i verksamheten har fått nya placeringar, säger Helena Åhman.

Vad säger ni till de som sörjer att en social träffpunkt försvinner?

– Om man vill besöka en caféverksamhet så finns möjligheten att besöka kommersiella aktörer i närområdet. Vi tittar på andra möjligheter vad det gäller den sociala delen i det här, men det är inte klart ännu, säger Helena Åhman.