Från gårdar med mjölkkor till tobaksodling. I en stadsvandring som ligger ute på nätet kan den som är nyfiken lära sig mer om bland annat Ljunglöfska slottets historia, och förstås också bege sig till platserna för att se dem med egna ögon.

Jacob Fredrik Ljunglöf och senare Knut Ljunglöf, entreprenörerna som byggde upp ett snusimperium i Stockholm, använde en del av pengarna prillorna gav till att köpa mark i Bromma.

– Familjen köpte gårdar runt om i Bromma, säger Scott Springfeldt, museichef på Snus- och tändsticksmuseum.

Museet ligger bakom sajten där materialet till stadsvandringen finns, som går att uppleva digitalt eller på plats. Där går det att läsa om fastigheterna familjen kom att äga, inte bara i Bromma utan även i innerstan, platser som till viss del finns kvar och går att besöka.

Kor och tobak

Bland annat köpte familjen Beckomberga gård, där lantbruk och kor kompletterades med tobaksodling. I år är det 200 år sedan familjen Ljunglöf började med snustillverkning. Med anledning av det har museet skapat den digitala stadsvandringen.

Vad kan en besökare lära sig?

– Hur viktig tobaksindustrin varit för Stockholms, inklusive Brommas, framväxt. De här pengarna blir grund för det Bromma som finns i dag och gav Bromma en viss status. Familjen Ljunglöf och dess snusindustri har haft inflytande över hur Stockholm utvecklats, en industri som sysselsatt enormt många människor, säger Scott Springfeldt.