Snubbelstenar till minne av förintelsens offer

En snubbelsten ska inte få en att falla – men däremot en att stanna upp. Fyra gatstenar av den tyske konstnären Gunter Demnigs, som hedrar förintelsens offer, kan nu placeras ut i Stockholm.

  • Publicerad 10:35, 6 nov 2018

Det finns redan närmare 50 000 stenar utplacerade i omkring 17 länder med namn på nazismens offer. Frågan om stenar även i Stockholm har varit på tapeten förut, men ser först nu ut att bli verklighet.

Drottninggatan 48, Kungsholmstorg 6, Gumhornsgatan 6 och Apelbergsgatan 36 är de aktuella platserna. På samtliga adresser bodde judiska män som senare mördades av nazister, i tre av fallen i koncentrationsläger.

Går vidare med projektet

På nästa sammanträde i kulturnämnden väntas politikerna ge förvaltningen i uppdrag att förverkliga projektet. Kulturförvaltningen påpekar i sitt underlag till nämnden att det är viktigt att texten på stenen formuleras så att det framgår att Sverige stod utanför krigshändelserna.

Förslaget om snubbelstenar har lämnats in av Judiska församlingen, Föreningen förintelsens överlevande och Forum för levande historia.

Kostnaden för staden beräknas landa på 60 000 kronor.

Fakta

Dessa människor uppmärksammas med snubbelstenar

Kungsholmstorg 6: Erich Holewa bodde här tre trappor upp. Han avvisades från Sverige i september 1938 och fick sedan avslag på sitt inresetillstånd. 1940 arresterades han i Belgien och fördes till koncentrationslägret camp de Noé och därefter till Auschwitz Birkenau där han mördades.

Gumshornsgatan 6: Curt Moses bodde på denna adress innan han fick avslag på sin ansökan om att stanna i Sverige. Han hamnade sedan i Riga, Lettland, där han sannolikt mördades under den tyska ockupationen 1941.

Apelbergsgatan 36: Hand Eduard Szybilski bodde här under slutet på 30-talet. Han utvisades och hamnade senare i Finland där han häktades och utlämnades till Tyskland. I februari 1943 deporterades han till Auschwitz.

Drottninggatan 48: Günter Abrahamsohn bodde här på Hotell Arvfursten då han 1938 ansökte om uppehållstillstånd. Han fick avslag och utvisades. I december 1941 dödades han i koncentrationslägret Stutthof utanför Danzig.

Visa merVisa mindre