Charlotte Sandström på Svevia tycker att årets snöröjning skötts sämre än tidigare. Foto: Läsarbild Privat.

Snöröjarna: Kommunen tvingar oss ploga mindre i år

Tycker du att snöröjningen har varit dålig i år? Här är orsaken: Kommunen tvingar snöröjarna att börja ploga senare i år – för att spara pengar. Samtidigt får kommunen in allt fler klagomål från invånarna.

  • Publicerad 15:40, 8 feb 2019

– Kommunen prioriterar att spara pengar framför folks tillgänglighet. Nu syns inte ungar bakom snövallar vid övergångsställen. Det är helt vansinnigt, säger en snöröjare som Mitt i talat med.

De senaste dagarna har Mitt i rapporterat om igensnöade gator och parkeringar i hela Huddinge. Cirka 350 klagomål har kommit in till kommunen.

Flera bilar fastnade i Stuvsta under helgens snökaos.

Framför allt har äldre, barnfamiljer med barnvagnar och sopbilar haft svårt att ta sig fram.

Svevia: Tråkigt med försämring

Nu berättar flera snöröjare som Mitt i talar med att årets snöröjning varit ovanligt dålig.

Snöröjarna har helt enkelt fått sämre villkor av kommunen – för att det saknas pengar.

 Vi ser att det inte fungerar

Charlotte Sandström, Svevia

– Det har blivit en försämring i år, jämfört med tidigare år. Det handlar om att kommunen behöver spara pengar. Vi ser att det inte fungerar och vi tycker att det är tråkigt. Vi vill göra ett bra jobb och att vägarna ska vara framkomliga. Det är vårt uppdrag, säger Charlotte Sandström, kommunikationschef på Svevia.

Statliga Svevia är en av de entreprenörer som plogar gatorna åt kommunen.

Snöröjarna hinner inte

I plogavtalen, mellan snöröjarna och kommunen, står det att grundregeln är att gatorna ska börja plogas vid 4-5 centimeters snödjup – med viss variation.

Charlotte Sandström, Svevia.

Men både Charlotte Sandström och en annan snöröjare som Mitt i talat med bekräftar att verkligheten ser annorlunda ut.

– Det har varit mer än 5 centimeters snö när vi har blivit utkallade, säger Charlotte Sandström.

Vi skickas ut senare än tidigare år

Snöröjare

Den andra snöröjaren, som vill vara anonym, berättar att det kan komma uppemot 10 centimeters snö innan plogbilarna kallas ut.

– I år har kommunen förändrat förutsättningarna både för oss entreprenörer och för allmänheten som stängs inne. Vi skickas ut senare än tidigare år. Förut blev vi utkallade vid 4 centimeters snö. Då hinner man ploga undan snön successivt. Men i år är det mer åt 8-10 centimetershållet, säger snöröjaren.

Vill spara pengar

Under helgens snöfall blev snöröjarna utskickade att ploga alla gator minst två gånger. Prioriterade gator ska ha plogats mer än så, men många villagator skulle alltså plogas två gånger – varje gång inom loppet av 14 timmar.

Då hinner inte alla entreprenörer ploga alla gator

Snöröjare

Snöröjaren berättar att tidskravet var svårt för många att uppnå – vilket också flera invånare på oplogade vägar i hela Huddinge vittnat om.

– Förra året hade man inte väntat så här länge innan man skickade ut oss. När man väntar för länge med att skicka ut plogbilarna blir det jättejobbigt för oss, eftersom det ligger för mycket snö på vägarna. Då hinner inte alla entreprenörer ploga alla gator på 14 timmar. Kommunen hade kunnat skicka ut oss en tredje gång för att ploga mer i helgen. Men det gjorde de inte för att spara pengar, säger snöröjaren.