David Thurfjell, redo att börja cykla, uppifrån Hägerstensåsen. Foto: Pressfoto

Snön stoppar inte David från att cykla

Bli inte förvånad om du ser extra många vintercyklister på fredag. Då pågår Vintercyklingens dag. Hägerstensåsenbon David Thurfjell hör till dem som laddar, trots snövallar och minusgrader.

  • Publicerad 06:40, 8 feb 2021

Det gick bra för Stockholm på Vintercyklingens dag förra året. Över 30 000 cykelpassager till och från innerstaden uppmättes och 321 personer anmälde att de cyklade denna dag.

Det gav Stockholm en tiondeplats i den internationella tävlingen om vilken stad som har flest vintercyklister.

Den 12 februari är det dags för årets upplaga av tävlingen, som arrangeras av Svensk Cykling. En som tänker delta är 35-årige Hägerstensåsenbon David Thurfjell. Han cyklar överallt till vardags, inom en radie av två mil. Förra året började han vintercykla och nu har han kommit i gång på allvar.

– Mitt intresse för att cykla har ökat denna vinter. Pandemin har gjort att jag använder cykeln som ett träningsredskap. Med en ny cykel och med rätt utrustning har jag börjat cykla för nöjes skull nu när jag jobbar hemifrån, säger han i ett pressutskick.

"Stoppa smittan"

Även arrangören hänvisar till pandemin. "Stoppa smittan. Börja cykla", är den uppmaning som ges inför den 12 februari.

Stockholms stad hoppas förstås på lika många, eller fler, deltagare som förra året.

– Vi har under flera år sett en kraftig ökning i antalet cyklister under hela året, även på vintern vilket är extra kul. En av anledningarna är sannolikt de stora satsningar Stockholms stad gör på sopsaltning, kommenterar Joakim Boberg, trafikplanerare för cykeltrafik för Stockholms stad.

Uppsala vann

Svensk Cykling arrangerar Vintercyklingens dag för andra året i rad. Det är den svenska delen av den internationella aktivitetsdagen Winter Bike To Work Day. Anmälan sker på en internationell hemsida som nås via vintercyklingensdag.se.

Segrare 2020 var Uppsala, med 879 anmälda vintercyklister. Tvåa och trea kom de finska städerna Uleåborg (773) och Helsingfors (568).