Nu då. Olle Carlsson spanar med täta mellanrum in SMHI-appen. Men förhoppningarna om prognoser fyllda av kyla har hittills lyst med sin frånvaro. Foto: Åsa Sommarström

Snön i Väsjöbacken dröjer – inga minusgrader i sikte

Förra säsongen var den första sedan Olle Carlsson började jobba med Väsjöbacken för 33 år sedan som backen inte kunde öppnas alls. Nu hoppas snömakaren innerligt på bättre lycka, och väntar otåligt in den nödvändiga kylan.

  • Publicerad 07:00, 5 dec 2020

– Normalt sett skulle jag vara i backen och spruta snö nu, men det verkar vara lika varmt i år, säger Olle Carlsson.

Vanligtvis brukar han flytta ut och bo i backen i början av december, både för att hålla koll så att snökanonerna får vara ifred från tjuvar och för att kunna studsa upp snabbt om en köldknäpp slår till mitt i natten. Men inte i år.

– Nej, nu håller jag på med annat. Det syns inga minusgrader i den närmaste tiodagarsprognosen. Och jag behöver ha kyla i sju åtta dagar, annars är det ingen idé. Det lärde jag mig i fjol.

Back 700 000 i fjol

Då var Olle ivrig och drog i gång kanonerna när det blev kallt den 2 december, men milvädret kom tillbaka och snön smället bort. Samma procedur upprepades precis två veckor senare.

– Där brände jag 120 000 kronor i energi. Det har jag inte resurser till. Förra säsongen backade jag 700 000, säger Olle Carlsson.

Han hoppas trots allt fortfarande på att kunna öppna backen en bit in i januari, med coronaanpassad åkning.

– Svenska Skidanläggningars Organisation, SLAO, har kommit med lite råd. Som att vi inte hade tänkt på det ändå! Vi är inte helt klara med hur vi ska göra, men vi ska se till att det inte blir folksamlingar. Kafeterian öppnar så klart inte. Vi får hyra ett stort jävla tält så att folk kan sitta under tak om det snöar.

"Är i startgroparna"

Men först måste det alltså bli minusgrader i Väsjöbacken, i en dryg vecka.

– Och när kylan kommer, då koncentrerar jag mig på familjebacken och tävlingsbacken. Vi är i startgroparna! säger Olle.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Regionens beslut: Planerad vård fortsatt på paus

Nyheter Färre covidpatienter på sjukhusen – men läget ännu ansträngt Antalet patienter inlagda på länets sjukhus till följd av covid-19 har minskat något de senaste dagarna. Men situationen på sjukhusen är ändå så pass ansträngd att viss planerad vård fortsatt måste...onsdag 27/1 14:15

Pendeltågen punktligare än någonsin 2020

Nyheter Inte enbart pandemin som ligger bakom Pendeltågen i Stockholm slog rekord i punktlighet i fjol. Över helåret kom 96 procent av tågen fram i tid.onsdag 27/1 10:12

S vill engagera de unga för att öka tryggheten

Nyheter "Pratar samma språk som ungdomarna de möter, skapar förtroende" Sollentuna bör göra som Nacka kommun och införa konceptet Polarna där ungdomar trygghetsvandrar tillsammans med kommunens fältteam. Det tycker oppositionsrådet Joakim Jonsson (S).onsdag 27/1 5:40