– Normalt sett skulle jag vara i backen och spruta snö nu, men det verkar vara lika varmt i år, säger Olle Carlsson.

Vanligtvis brukar han flytta ut och bo i backen i början av december, både för att hålla koll så att snökanonerna får vara ifred från tjuvar och för att kunna studsa upp snabbt om en köldknäpp slår till mitt i natten. Men inte i år.

– Nej, nu håller jag på med annat. Det syns inga minusgrader i den närmaste tiodagarsprognosen. Och jag behöver ha kyla i sju åtta dagar, annars är det ingen idé. Det lärde jag mig i fjol.

Back 700 000 i fjol

Då var Olle ivrig och drog i gång kanonerna när det blev kallt den 2 december, men milvädret kom tillbaka och snön smället bort. Samma procedur upprepades precis två veckor senare.

– Där brände jag 120 000 kronor i energi. Det har jag inte resurser till. Förra säsongen backade jag 700 000, säger Olle Carlsson.

Han hoppas trots allt fortfarande på att kunna öppna backen en bit in i januari, med coronaanpassad åkning.

– Svenska Skidanläggningars Organisation, SLAO, har kommit med lite råd. Som att vi inte hade tänkt på det ändå! Vi är inte helt klara med hur vi ska göra, men vi ska se till att det inte blir folksamlingar. Kafeterian öppnar så klart inte. Vi får hyra ett stort jävla tält så att folk kan sitta under tak om det snöar.

"Är i startgroparna"

Men först måste det alltså bli minusgrader i Väsjöbacken, i en dryg vecka.

– Och när kylan kommer, då koncentrerar jag mig på familjebacken och tävlingsbacken. Vi är i startgroparna! säger Olle.