Martin Konkell körde 78 varv runt snöovalen, en uppvärmning inför Vasalloppet i mars. Foto: Anders Göransson

Snön är här – full fart i skidspåren på Spånga IP

Natten till måndagen kom det första rejäla snöfallet över Stockholm – och redan dagen efter var det gott om folk i skidspåren på Spånga IP. – Det här är ett av de första ställena som har ordentliga spår, och de är riktigt fina, säger Martin Konkell efter 78 (!) varv – eller drygt tre mil – runt snöovalen.

  • Publicerad 16:23, 17 dec 2018

Precis som tidigare år bjuder Spånga IP på en välpreparerad, cirka 400 meter lång slinga för längdskidåkare. Faktum är att den öppnade redan i fredags, sedan hårt arbetande personal skrapat ihop snö från isrinken och bandyplanen, och lagt ut den på löparbanorna.

– Vi gjorde det utan hjälp ovanifrån. Den hjälpen kom först i natt, säger Melih Kilic, arbetsledare på idrottsplatsen.

Vältränade damer

Vid lunchtid på måndagen var sju-åtta åkare på plats och stakade sig runt, varv efter varv.

Väninnorna Åsa Hultén Eriksson och Ingela Gahne gör sällskap i spåret, och småpratar tidvis under färden. Trots det håller de god fart, för det här handlar om vältränade damer.

Åsa Hultén Eriksson och Ingela Gahne vid skidspåren på Spånga IP. Foto: Anders Göransson

I mars ska Åsa Hultén Eriksson, som bor i Råcksta, åka Vasaloppets öppet spår och därmed slutföra ”en svensk klassiker” – det vill säga Vätternrundan, Vansbrosimningen, Lidingöloppet och så Vasaloppet.

Barnfamiljer åker också

Ingela Gahne är ännu värre, hon har tagit guld i veteran-VM på skidor, och har även deltagit i världens längsta skidlopp, 22 mil långa Nordenskiöldsloppet, som Mitt i tidigare berättat.

– Jag var här igår och körde tre mil. I dag har vi inte hunnit så långt ännu, vi åker runt och pratar och tränar lite teknik. I går var det några barnfamiljer här, och det är jättekul att de också åker. Jag tycker folk är duktiga på att flytta på sig när man kommer ikapp, säger Ingela.

Runar Viksten i full aktion. Foto: Anders Göransson

Pensionären Runar Viksten från Spånga kommer cyklande genom snömodden, ställer cykeln och spänner på skidorna för en tur.

– Jag tycker att det är fantastiskt att staden fixar till det här. Det är sällan man får skidföre ute i terrängen, och i brist på det är det här enastående, säger han.