Snökaos inget hinder för bouleentusiaster

Ett dygn efter snöovädret förra veckan var alla vägar plogade i Täby. Men fem män skottade bara bort så mycket snö att deras järnklot kunde komma nära lillen.

  • Publicerad 13:29, 10 dec 2012

Kollektivtrafiken lamslogs i hela länet. Tåg och bussar hade svårt att ta sig fram liksom tunnelbanan och cyklister. Även fotgängarna hade det svårt.

Uppe på gården i Viggbygärdet skottade fem män bort så mycket snö som behövdes för att deras boulespel skulle kunna ske som vanligt.

– Vi spelar boule fyra dagar i veckan från tio till tolv oavsett vad det är för väder, berättar Svante Hedberg. Ibland har det regnat och stormat men det går bra ändå med järnkloten.

Själv började han för två och ett halvt år sedan, när han gick i pension men vanan att spela har pågått i snart tio år.

– Vi är alla pensionärer och nu på vintern är det bara män som spelar men på sommaren kommer kvinnorna med också.

Varför just boule?

– Det är ett bra spel för socialt umgänge och så är det ju lite tävling också.

Just i onsdags fick Svante och hans vänner ta fram sina snöskovlar för att få undan snön trots att gården plogats, eftersom det blåste så mycket.

Samma problem upplevde även Mats Bellinder, projektledare för drift och underhåll av vägar och gator i Täby.

– Det vi plogade undan var ju igenblåst efter en timme. Det tog ett dygn innan vi var ikapp.

Han berömmer Täbybornas tålmodighet.

– Folk förstår att det är ett omöjligt läge. Det var inte så mycket trafik ute så många försökte hålla sig hemma. Vare sig Roslagsbanan och bussarna gick enligt tidtabell och mycket var inställt. Vi försökte hålla huvudleder och bussgator öppna så mycket som möjligt och sedan jobba oss utåt.

Är det nervöst att ha din roll en sådan här dag?

– Nej. Den här kommunen har en bra organisation och alla arbetar metodiskt i en sådan här situation. Ingen ska behöva vara nervös.

Var det här den värsta förstasnön-dag du upplevt?

– Nej, nästan varje år är det ju så här med någon snöstorm. Det är inga större konstigheter. Det är bara att man glömmer det fort.