Snökanonen behöver gå några dagar till för att få ihop en två kilometer lång slinga. Foto: Läsarbild

Snökanonen är igång – snart öppnar skidspåren i Rudan

Snökanonen i Rudan går nu på högvarv och skidpremiären är nära. Senast i mitten av nästa vecka beräknas de två kilometer långa spåren vara klara.

  • Publicerad 15:24, 14 jan 2021

Just nu arbetas det för fullt med att få klart de preparerade konstsnöspåren i Rudans friluftsområde. Snökanonen har hittills varit i gång i tre omgångar och i dag finns det konstsnö som skulle räcka till ungefär 300-400 meter spår. Målet är att ha tillräckligt för att göra en 1,5-2 kilometer lång slinga, och därför krävs några dagars snöproduktion till innan spåren öppnar.

– Nu väntar några dagar med bra kyla, så vi räknar med att ha spår i gång senast i mitten av nästa vecka. Folk verkar väldigt sugna på att åka för vi får mycket förfrågningar, säger Magnus Andersson, ordförande i skidklubben IK Jordbränningarna, som tillsammans med Haninge kommun står för skidanläggningen.

Vill man inte vänta tills dess utan ge sig ut redan nu går det också att åka på de övre ängarna i Rudan, men då är det i opreparerade natursnöspår.

Räknar med högt tryck

När spåren öppnar räknar man med högre tryck, och uppmanar därför åkarna att hålla avstånd och följa övriga restriktioner.

– Det gäller att alla är uppmärksamma och har respekt för situationen, så att man inte bidrar till eventuell smittspridning, säger Magnus Andersson.

Strax efter att spåren är klara nästa vecka visar SMHI:s väderprognos plusgrader och regn. Men det ska spåren tåla.

– Visst, det sliter på spåren, men konstsnö håller kylan bättre är natursnö och några dagar med plusgrader är ingen fara. Men börjar det regna kraftigt och är mycket blåst, då är det värre. Vi sparar också lite extra snö för att ha i reserv för att kunna lappa och laga, säger Magnus Andersson.

Så här såg det ut när spåren i Rudan öppnade i början av februari förra året. Foto: Anna Wilson

Staden vänder om skidspåren

I Haninge har man valt att hålla utomhusanläggningar öppna och belysta för spontanidrott i mindre grupper. I Stockholms stad där kommunala anläggningar stängts ner till den 24 januari för att förhindra smittspridning, inkluderades även skidspåren, bland annat anläggningen i Ågesta, söder om Farsta. Men det fick skidentusiaster att gå i taket, och efter överläggning med Smittskydd Stockholm beslutade Stockholm stad under torsdagen att sätta igång snökanonerna även där.

Staden vänder om skidspåren – snökanonerna är i gång

Ett dagskort i spåret i Rudan kostar 60 kronor, och 800 kronor för hela säsongen.