Snöbollar och is kastas på bilar

Flera bilister har den senaste tiden fått snö och is kastade på sig från broar. Något som kan vara livsfarligt, enligt polisen.

  • Publicerad 12:19, 23 dec 2012

Elisabeth Engvall körde bil på Gåshagaleden strax före rondellen i Käppala förra veckan när hon fick en snöboll kastad på rutan.

– Jag såg den komma så jag blev inte så rädd, men det är ju klart att det är otrevligt. När det är halt och man blir rädd och rycker till är det ju inte säkert att bilen reagerar som man vill, säger hon.

Hennes man råkade ut för en liknande sak bara några dagar tidigare precis där tåget korsar Gåshagaleden.

– Han fick en ganska stor hög på bilen och upplevde det som att det dunsade rejält på rutan, säger hon.

Och de två är alltså inte de enda som råkat ut för såna här händelser.

Ytterligare en person skriver på Lidingöpolisens Facebooksida att han fått en stor snöboll kastad på bilen. En annan person skriver att hon såg ett barn kasta snö på en buss. Och det här är alltså något som polisen fått många klagomål om de senaste veckorna.

Snökastningen har både skett från broar och från vägrenen i Rudboda och längs Gåshagaleden. Nu varnar polisen för företeelsen på sin Facebooksida.

– Vi har fått in dryga tiotalet anmälningar sen snön föll, säger Tonje Becktor, som jobbar i receptionen på Lidingö polisstation.

Hon säger att det finns stor risk för olyckor om snökastningen får fortsätta.

– Vad jag vet har det inte hänt någon olycka än, men det är inte helt omöjligt att det skulle kunna bli någon sådan, och då en allvarlig olycka. När snön kastas uppifrån och du inte ser den blir du överraskad och det kan bli ett väldigt högt ljud. Då kan man rycka till och det kan bli farligt.

En oskyldig snökastning kan leda till anmälningar om allvarliga brott, enligt Maria Söderberg Olsson på Lidingö närpolis.

– Skulle det bli en olycka kan det bli anmälningar om skadegörelse, vållande till kroppsskada och om det vill sig riktigt illa kan det till och med vara vållande till annans död.