Plötsligt var den bara där, i november förra året. Den rosa snippan, målad på en trädstam i närheten av den gamla Pressbyrån vid Drottningholms slott.

Slottsförvaltaren skrapade snabbt bort färgen. Nyligen dök den dock upp igen, men den fick inte synas länge den här gången heller. Nu är den övertäckt och snart ska färgen tas bort igen.

När Mitt i gör ett nedslag möter vi en man som frågar sig om konstnären vill säga något till folk som bor i området.

– Konst får en att tänka till och personen som målade kanske ville säga oss något, eller ställa en fråga med sin målning.

Aldrig sett

En kvinna på promenad med sin hund säger att hon inte tycker att kroppsdelar ska visas på det här sättet.

– Det är skillnad på om konsten syns på ett museum. Barn kan ju fråga sina föräldrar vad det är, säger hon.– I stället för denna konst skulle man ju kunna göra något annat, typ en ekorre som hänger i trädet. Men ingen konst som förstör trädet. Något sånt här har jag aldrig sett under mina 40 år på Malmen.

Ingrid Oldfeldt bor även hon på Malmen. Hon talar om den klassiska miljön och träden som är flera hundra år gamla.

– Det är viktigt att vi försöker bevara området som det är. Skulle jag säga något till konstnären så är det att det var dumt att använda den här miljön.

Halvstiffa akademiker

En annan som är ute på promenad med sin hund är Marie-Louise Davidsson. Hon tycker att målningen har livat upp.– Det kan vara lite provokativt för halvstiffa akademiker som bor i området. Men roligt att den livar upp stämningen här omkring. Under mina 25 år i området har jag inte sett något liknande.

Catarina Nordenstedt, fastighetsförvaltare vid Statens fastighetsverk på Drottningholms slott, har i en tidigare intervju med Mitt i berättat att man har beställt lämpligt borttagningsmedel som ska vara så skonsamt som möjligt för trädet.

– Jag hoppas att vi får fram medlet snart för det är inte trevligt att det ser ut så här på infarten till världsarvet.