Säger ifrån. Bismarck och Dangelo tar hjälp av kyrkan för att få mat och kläder. "Det har varit svårt, man måste betala hyra, SL-biljetter, mat. Min och min familjs situation har förändrats fundamentalt", säger Bismarck, närmast i bild. Foto: Alexander Kuronen

Snickare i protest mot uteblivna löner

Bismarck Velasquez och Dangelo Cellis har ägnat månader åt att renovera en villa i Farsta strand. Förra fredagen ställde de sig utanför huset i protest mot att inte ha fått lön för arbetet, men meningarna går isär om vem som bär ansvaret.

  • Publicerad 16:47, 20 mar 2020

– Hade vi vetat från första början att det var ett ondsint företag hade vi inte börjat. Men de var så förtroendeingivande, säger Dangelo Cellis.

Han är en av fyra snickare från Nicaragua, Chile och El Salvador som enligt egen utsago inte fått lön för renoveringen av villan.

De får stöd av fackföreningen SAC Syndikalisterna, som menar att varken huvud- eller underentreprenörerna säger att snickarna jobbat för dem. Detta trots att det enligt facket finns bevis i form av sms med arbetsledning och diskussioner av löner.

Huvudentreprenören FLQ Bygg Konsult har också haft hand om projekt i bland annat Stureby och Vagnhärad. Även där har snickare från utlandet jobbat utan att få lön, enligt facket som menar att huvudentreprenören har ett lagstadgat ansvar för att utbetalningarna blir av.

"Ljuger rakt av"

Men FLQ Bygg Konsults vd Felipe Lancho säger att detta inte faller på hans ansvar eftersom en underentreprenör upphandlats.

– Självklart är det i mitt intresse att alla ska få rätt. Men jag kan inte ha koll på alla projekt eller på att underentreprenören sköter sin del av det hela, det kan jag tyvärr inte. Jag kan inte ha stenkoll på att alla gör rätt för sig, säger Lancho.

Hos en av underentreprenörerna, företaget Mega Group, säger man att snickarna "ljuger rakt av" om hur mycket de jobbat och att ansvaret för löneutbetalningarna legat på en konsult som snickarna ska ha arbetat för.

SöderortDirekt har sökt konsulten utan resultat. I en intervju med SAC Syndikalisternas tidning Arbetaren säger han att han inte haft någon anställd på sin firma. Han hävdar också att Mega Group inte fullt ut betalat det han fakturerat dem vilket lett till att hans företag satts i konkurs.

Snickaren Bismarck Velasquez hoppas att fredagens protest ska leda till att fler migranter lär sig om sina rättigheter och att "systemet kan förändras".

– Det finns många rättigheter i Sverige, men också många brott mot rättigheterna, säger han.

Villa. Det här huset stod i centrum vid fredagens protest. Foto: Alexander Kuronen

Så säger lagen

Huvudentreprenören kan vara ansvarig för utbetalningen om inte arbetaren fått lön trots att uppdragsgivaren upplysts, eller om arbetaren inte lyckats nå uppdragsgivaren trots hjälp från huvudentreprenören.

Källa: Sveriges riksdag