46 procent. Snart har hälften av alla över 18 år vaccinerats i Stockholm. Foto: Mitt i / Mostphotos

Nu får 40+ vaccinera sig i Stockholm

I region Stockholm har snart 50 procent av den vuxna befolkningen fått minst en dos vaccin. Och nu har bokningen öppnat upp för 40-plussarna.

  • Publicerad 14:53, 3 jun 2021

I dag, torsdagen den 3 juni, öppnar bokningen för personer födda 1981 eller tidigare.

– Det är riktigt glädjande att vi enligt plan nu öppnar för ännu en ny åldersgrupp, den här gången personer som är födda 1981 och tidigare. Tempot i vaccinationerna är fortsatt högt, något som är väldigt viktigt för att vi tillsammans ska kunna tas ur pandemin. Redan den första dosen ger ett visst skydd mot att bli allvarligt sjuk i covid-19, och därför är tempot viktigt, säger Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm.

 

SE FILM: Mitt i testar Gröna Lunds nya monsteråk

Flera kommuner över 50 procent

Åtta kommuner i regionen har nu lyckats vaccinera 50 procent av den vuxna befolkningen. Slår man ihop samtliga kommuner visar det sig att 46 procent av alla personer över 18 år i region Stockholm har fått minst en dos vaccin.

– Antalet patienter med covid-19 som behöver sjukhusvård fortsätter att minska. En del av förklaringen till minskningen är att vi nu vaccinerat över 1,1 miljoner vaccindoser mot covid-19. Du som har tagit din första dos – se till att ta även den andra för att minska risken för smittspridning i höst, säger Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör, i ett pressmeddelande.

I veckan öppnar ytterligare sex vaccinationsmottagningar i regionen. I och med detta finns det totalt 27 mottagningar och två vaccinbussar som vaccinerar mot covid-19, förutom vårdcentralerna och vissa akutsjukhus.

Sex nya vaccinationsmottagningar öppnar

FAKTA: Andel som fått första dosen vaccin

Loading...

Loading...

Källa: Nationella vaccinationsregistret (NVR) 3 juni 2021

Statistiken omfattar givna vaccinationer till och med föregående vecka