Snart väntas åtal väckas efter mordförsöket på Olsson Lilja

Åklagaren är snart redo att väcka åtal efter mordförsöket på advokaten Henrik Olsson Lilja. – Utredningen duger till det. Så det kommer inte bli fler omhäktningar efter i dag, säger Lucas Eriksson.

  • Publicerad 13:26, 19 feb 2020

Åtalet gäller mannen som är den misstänkte skytten och som sitter häktad misstänkt för mordförsök. Mannen omhäktades i dag.

– Jag planerar att väcka åtal mot honom om två veckor. Utredningen duger till det. Så det kommer inte bli fler omhäktningar efter i dag, säger Lucas Eriksson.

Polisen var vid advokatens adress långt innan skjutningen

Andra misstänkta i fallet

Även en kvinnlig toppjurist anhölls till en början, misstänkt för försök till anstiftan till mord. Hon släpptes senare av tingsrätten.

Först i november frihetsberövades två män misstänkta för mordförsöket. En av männen var skäligen misstänkt för medhjälp till mordförsöket, men släpptes senare. Han är fortsatt misstänkt i utredningen för att vara medgärningsman. Den andra mannen är han som fortfarande sitter häktad. Han nekar till brott, enligt flera medier.

Rättegång i mitten av mars

Lucas Eriksson berättar att om åtalet väcks inom två veckor väntas rättegången inledas i mitten av mars.

Varför har utredningen tagit sådan tid?

– Det är ett allvarligt brott och då tittar man väldigt brett, säger han.

Advokaten Henrik Olsson Lilja sköts på Kungsholmen

Advokaten Henrik Olsson Lilja sköts i sitt trapphus på Kungsholmen i september förra året. Skottlossningen skedde på ljusa dagen och advokaten träffades i bröstet och i huvudet. Han opererades och redan efter två veckor var han tillbaka på sin arbetsplats. Olsson Lilja hade tiden innan skjutningen uppgett att han hade en hotbild mot sig.