Hela påbyggnaden i trä totalförstördes i branden Foto: Pekka

Snart två år efter branden – huset fortfarande öde

Över 150 lägenheter har stått tomma i snart två år efter branden på Oslogatan. Tanken är att fastigheterna ska brandsäkras. Men än har inte renoveringen startat.  – Klart att det påverkar bostadskön, att flera lägenheter står tomma, säger Jenny Berglund, ombyggnadschef Svenska Bostäder.

  • Publicerad 15:26, 11 okt 2018

Hela påbyggnaden i trä på Oslogatan 22 i Husby totalförstördes i branden under nyårshelgen mellan år 2016 och 2017.

Snart har två år gått men huset står fortfarande tomt.

– Vi hoppas att bygget i början av nästa år, säger Jenny Berglund, ombyggnadschef på Svenska bostäder.

Varför har det tagit så långt tid?

– Det finns flera skäl till varför det tar lång tid att komma igång med återbyggnaden efter branden, dels ska det noga utredas om brandorsaker för att reglera försäkringsfrågan. Dessutom måste vi ta hänsyn till budgeten, Svenska Bostäder har en begränsad investeringsbudget. Den är planerad i minst fem år framåt. Det går inte att avbryta dessa för att ha möjlighet att starta ett nytt projekt.

Den branddrabbade fastigheten på Oslogatan 22 var byggt korrekt enligt gällande brandskyddsregler för 2005. Men sedan dess har nya brandskyddsregler införts. I år måste bland annat fastigheter som bygga ha så kallade täta takfötter, något som husen i Husby saknar. Om det har Mitt i berättat tidigare.

Svenska bostäder tog därför beslutet att bygga om samtliga 22 hus efter Husbybranden, för att förbättra brandsäkerheten.

150 lägenheter står tomma i Husby

Förutom fastigheten på Oslogatan 22 står nu även 21 takvåningar tomma i väntan på renovering.

– Totalt rör det sig om cirka 150 lägenheter, säger Jenny Berglund.

Majoriteten av de som bott i lägenheterna har blivit erbjudna andra permanenta lägenheter, som de valt att flytta in i.

Flera i Akalla.

Påverkas bostadskön av att lägenheterna inte renoverats ännu ?

– Ja, det påverkar bostadskön, att flera lägenheter står tomma i Husby. Bostäderna i Akalla hade vi kunnat släppa till bostadskön om vi inte hade behövt dessa till de evakuerade hyresgästerna, säger säger Jenny Berglund.

Flera drabbade saknade hemförsäking.

De förlorade allt i branden

Mitt i har pratat med en av dem som förlorade allt i branden för snart två år sedan.

– Jag tvingades att ta ett privatlån av släktingar för att klara mig och bodde inneboende hos bekanta. Ett par månader efter branden var jag på fötter igen och numera har jag hemförsäkring, säger en hyresgäst som vill vara anonym.

Ants Viirman bodde längst upp i fastigheten där elden totalförstörde hela våningsplanet. Han hade försäkring, men förlorade allt han ägde.

När Mitt i träffade honom direkt efter branden sa han så här:

– Det går inte att föreställa sig förrän man är drabbad. Hur det är att förlora allt. I min ålder brukar man ju vanligtvis dö, men nu försvann allt jag ägde. Jag har ingenting kvar, det känns som att jag är död fast jag är levande. Men jag tänker på ett latinskt uttryck som säger, att allt jag är bär jag med mig inom mig.

Det går inte att föreställa sig förrän man är drabbad

Ants Viirman, förlorade allt i branden

Nu ser han tillbaka på det hände, som en svår period han övervunnit.

– Det svåraste var att få tillbaka sina id-handlingar och för att få tillbaka kontokort och annat så behövde jag mina id-handlingar. Det blev ett moment 22.

– Jag är nog inte så typisk och inte så bunden till minnessaker som bilder. Det jag saknar mest är mina böcker som jag hade ganska många av.