Foto: Trafikförvaltningen i region Stockholm

Snart tar de över Roslagsbanan

Efter tio år är på Roslagsbanan är det snart dags för Arriva att lämna över stinspinnen till trafikbolaget Transdev. ”Vårt mål är att uppstarten ska gå så smidigt som möjligt”.

  • Publicerad 07:15, 1 apr 2022

Vi har förberett oss i mer än ett år för att få allting på plats.

15 april tar trafikbolaget Transdev över driften av Roslagsbanan. De tar över uppdraget efter Arriva som ansvarat för driften sedan 2013.

– Ja det stämmer, skriver Thomas Charrier, pressansvarig på Transdev i ett mailsvar till Mitt i.

– Det är en dag som vi ser mycket fram emot och kommer att uppmärksamma.

Utlovar fler stationer

Transdev vann upphandlingen redan 2020, men övertagandet har sedan dess försenats ett år då Arriva valde att överklaga beslutet. Men nu är det alltså på gång.

– Vi har förberett oss i mer än ett år för att få allting på plats från rekrytering och utbildning av våra nya anställda till att lära sig allt om fordonen och underhåll. Det är mycket som ska på plats, skriver Thomas Charrier.

Kommer tågresenärerna märka någon skillnad med er som utförare?

– Vårt mål är att uppstarten ska gå så smidigt som möjligt. Längre fram kommer det bli mer förändringar, skriver han, och nämner bland nya tåg och utökade spår.

Avstängningar och ersättningsbussar

– Tyvärr innebär utbyggnaden av spåren att man kommer att behöva stängas av på Roslagsbanan under en period, men det är i syfte att kunna erbjuda en bättre trafik längre fram.
Under den perioden får vi i stället ordna med ersättningsbussar.

– Men allt detta kommer i slutändan att förbättra kvaliteten på kollektivtrafiken och resenärsupplevelsen. Förhoppningsvis kommer Roslagsbanan göra vardagen lättare för fler, och fler kommer vilja åka med oss.

De nya tågen som SL köpt in, X15p, provkörs just nu och kommer successivt tas i trafik under året. Totalt rör det sig om 22 nya tåg som ska kompletteras med ytterligare fyra tåg som SL beställt. Tanken är att fram till 2030 fasa ut samtliga 101 äldre vagnar på Roslagsbanan.

Hette tidigare Veolia

Transdev är ett multinationellt transportföretag med säte i Paris.

Företaget bildades med namnet Veolia Transdev 2011 genom sammanslagning av Veolia Transport och Transdev.

Huvudägare är det franska statliga investeringsinstitutet av Caisse des dépôts et consignations.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre

Förberedd. Thomas Charrier är pressansvarig på Transdev som laddat ett år inför övertagandet av Roslagsbanan. Foto: Transdev