Under andra halvan av augusti kommer helikoptern för att ta prover. Foto: Mostphotos

Snart surrar helikoptern över Upplands-Bro

Under slutet av augusti kan du se en helikopter över Upplands-Bro. Var inte orolig, det är bara Länsstyrelsen som kontrollerar vattenkvaliteten i sjön Lilla Ullfjärden.

  • Publicerad 15:18, 14 aug 2018

Bli inte förvånad om du ser en helikopter surra över Upplands-Bro snart.

Det är länsstyrelsen som genomför en kartläggning av vattenkvaliteten i 155 sjöar i Stockholms, Södermanlands och Uppsala län.

I Upplands-Bro är det i sjön Lilla Ullfjärden som mätningarna kommer att genomföras.

Landar på vattenytan

Provtagningen sker under den senare delen av augusti med hjälp av en helikopter som landar på vattenytan.

– Man landar på sjön eller stödjer som vi kallar det. Sen öppnar vi dörren och sänker ner en vattenprovtagare till en halvmeters djup. Vi tar också prover på siktdjup. Då sänker vi ner en vit skiva och ser hur djupt man kan se, säger Marcus Andersson, provtagningschef.

Proverna ger svar på hur olika näringsämnen påverkar vattnet och till exempel mängden alger, grumlighet, vattenfärg och hur surt vattnet är. De kan också visa på effekter av klimatförändringar.

Länsstyrelsen meddelar via sin hemsida att provtagningen genomförs under så kort tid som möjligt, men att arbetet kan innebära vissa störningar för lokalbefolkningen.

Planen: Snabbare variant av buss 558

Upplands-Bro. Nu är planerade trafikförändringar inom SL-trafiken ute på remiss. Av dessa framgår att buss 558 i Upplands-Bro berörs.måndag 26/10 16:45