Snart står Sollentunas sjukhus färdigt

I slutet av året ska det nya sjukhuset stå färdigt med bland annat en närakut, radiologi, 238 nya vårdplatser och möjlighet till en framtida sterilmottagning och dagkirurgi. Vi i Sollentuna har besökt den nuvarande byggarbetsplatsen.

  • Publicerad 09:13, 6 apr 2018

Sjukhuset ligger så centralt att man inte behöver bil för att ta sig hit.

Sedan Sollentuna sjukhus först började planeras har ett antal korrigeringar gjorts. Det ska fungera som ett slags nav för vården av äldre och tanken var från början att flytta Danderyds geriatrik hit.

– Behovet av vård för äldre kommer bara att öka. Vi lever längre och personer som har sjukdomar kan leva med dem en längre tid. Så den geriatriska vården kommer att finnas kvar på Danderyds sjukhus också, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

Våren 2015 påbörjades ombyggnationen. Enligt den ursprungliga tidplanen skulle sjukhuset redan ha öppnat nu, i början av 2018. Men efter att bland annat mögel i väggar och fukt i bottenplattan upptäckts har projektet försenats. Budgeten har också utökats – från 900 miljoner till 1,2 miljarder kronor.

Den stora förändringen för Sollentunaborna är att sjukhuset kommer att få en närakut. Den ska ha öppet 8-22 varje dag och kommer att likna Löwenströmska sjukhusets närakut, men kunna hantera lite mer avancerade fall. Här ska bland annat röntgen, labb och barnspecialister finnas och förhoppningen är att kunna minska belastningen på länets akutsjukhus.

En stor målgrupp på akutmottagningarna är de äldre. När sjukhuset öppnat ska kunna komma direkt till närakuten i ambulans och sedan läggas in på en de kommande avdelningarna om behov finns.

–  Äldre kommer att slippa åka in till en akut och sedan flyttas till en avdelning på ett annat ställe. Den minskade stressen i en sådan situation kommer förhoppningsvis också göra att de mår bättre snabbare, menar Anna-Lena Johansson (L), kommunalråd och fortsätter:

– Det bor otroligt många barnfamiljer här som jag tror verkligen kommer uppskatta en närakut. Sjukhuset ligger så centralt att man inte behöver bil för att ta sig hit.

Exakt vad hela sjukhuset faktiskt kommer att fyllas med är inte klart. När sjukhuset färdigställs kommer nämligen vissa lokaler inte att ha någon verksamhet. Det finns till exempel tankar om dagkirurgi och en sterilmottagning, men ingenting är bestämt.

– Vårt län växer och vi måste rusta oss också inför framtiden. Men det finns ett intresse hos flera aktörer att finnas här, säger Anna Starbrink.

MER Sollentuna sjukhus

Sollentuna sjukhus stod färdigt 1978. Nu genomgår sjukhuset en stor ombyggnation. Under tiden har all verksamhet sedan 2015 varit utflyttad.

Stockholms läns landsting genomför under de kommande åren en omfattande satsning på att bygga ut hälso- och sjukvården. Utbyggnad av vården utanför akutsjukhusen, på mindre sjukhus som det i Sollentuna, är en av delarna i satsningen.

Den klinik för åldrandets sjukdomar som idag finns på Danderyds sjukhus skulle enligt den initiala planen flytta till Sollentuna sjukhus. Det har dock ändrats till att den typen av vård ska finnas på båda sjukhusen.

När sjukhuset står färdigt ska det finnas 238 vårdplatser där för geriatrik och annan specialiserad somatisk vård.

På sjukhuset kommer det bland annat finnas en närakut, röntgenavdelning och labb.

Visa merVisa mindre

S vill införa en nollvision för mäns våld mot kvinnor

Nyheter Lämnade in två motioner och anornade ljusmanifestation På förra veckans fullmäktigemöte lämnade Socialdemokraterna in två motioner som syftar till att öka kvinnors trygghet i kommunen. I samband med det anordnade man också en ljusmanifestation på...måndag 25/10 13:55

Klimatklubben i Viby hyllade skogen

Nyheter Klubben har redan över 100 medlemmar Den relativt nystartade Klimatklubben i Viby har nu fått över 100 medlemmar, och i söndags morse sågs cirka 20 av dem vid Vibyspåret för en gemensam skogsvandring.måndag 25/10 11:10