Arningeleden vid Jarlabankes väg i Täby. Foto: Åsa Sommarström

Snart stängs Jarlabankes väg – så får du köra i stället

Snart stängs Jarlabankes väg av i Täby och öppnar inte förrän i oktober 2020. Avstängningen har väckt starka reaktioner då det finns en oro för att den ska leda till trafikproblem i området.

  • Publicerad 11:08, 4 dec 2019

Måndagen den 16 december stängs Jarlabankes väg av mellan Adolf Lemons väg och Blendavägen i Täby. Vägen öppnar inte igen förrän den 4 oktober 2020, skriver trafikförvaltningen i Region Stockholm i ett pressmeddelande.

Bilister kommer köra via Vallentuna

Trafiken kommer i stället att ledas om och bilister får åka via Prästgårdsvägens eller Lokalvägens järnvägskorsningar, alternativ köra via Vallentuna.

”Vi har anpassat trafiklösningen så att den blir säker under avstängningen”, skriver trafikförvaltningen.

Avstängningen kan öka trycket

Avstängningen har väckt reaktioner, bland annat har Täby kommun och Vallentuna kommun haft samtal med Trafikverket. Anledningen är att redan i dag korkas trafiken i T-korsningen igen under morgonrusningen, och det finns en oro för att trafiksäkerheten ska bli ännu sämre när Jarlabankes väg nu stängs av.

– En avstängning är nödvändig för att det ska bli bättre framkomlighet i framtiden för både fordon och kollektivtrafik. Det som är oroväckande är att Trafikverket inte förstått problematiken med utfarten från Jarlabankes väg mot Arningevägen, säger kommunstyrelsens ordförande i Täby, Erik Andersson (M).

Kommunerna vill ha en rondell, men Trafikverket har svarat att en sådan lösning snarare skulle förvärra problemet.

Korsningen ska bli säkrare

Enligt Region Stockholm stängs vägen av just för att göra korsningen säkrare.

”Det gör vi för att kunna bygga om vägen och göra korsningen säkrare. Roslagsbanan och en ny gång- och cykelväg ska läggas på en bro, medan bilar och gång- och cykeltrafik ska kunna passera under i en tunnel”, skriver trafikförvaltningen.