Linn Johansen har gjort sin första säsong som befälhavare på linfärjan. Foto: Åsa Sommarström

Snart slutkört för linfärjan i Vaxholm

Nu på söndag (30/9) gör linfärjan till Kastellet i Vaxholm sina sista turer – åtminstone för den här säsongen. Linn Johansen är befälhavare på färjan och hon trivs med jobbet.

  • Publicerad 09:19, 29 sep 2018

Turen tar två minuter. Uppe i styrhytten har befälhavaren Linn Johansen perfekt överblick över både passagerare och sundet hon passerar.

– Vaxholm är en jättemysig stad, men det kan vara lite stressigt, särskilt på sommaren, med alla båtar att hålla koll på, berättar hon.

– Det finns ingen tid att koppla av – man kör ju varje kvart. Men dagarna går fort. Man tänker inte på att man jobbar tretton timmar.

Treårigt försök

I styrhytten smattrar höstregnet mot rutorna. Förutom den fina utsikten har Linn skärmar som gör att hon kan följa all sjötrafik i området. Via radio kan hon kontakta större båtar som passerar sundet och vid en av väggarna står en kaffebryggare och mikrougn.

Linfärjan trafikerar sundet sedan 2016 som ett treårigt försöksprojekt. Första året gick linfärjans dragvajer ovanför ytan och då krävdes en extra person som jobbade som däcksman. Linns pojkvän hörde talas om att Färjerederiet behövde personal och Linn tog chansen.

– Jag har jobbat som ekonomiassistent innan. Men fast man jobbar mer här blir man mindre trött än av kontorsjobb, säger hon.

Blir det aldrig tråkigt att bara åka fram och tillbaka?

– Det händer alltid saker, varje dag. Det kan vara folk som är intresserade och som ställer frågor, eller något annat. Ingen dag är den andra lik.

Innan färjan kom på plats var det många som var kritiska. Inte minst andra som färdas på vattnet och tunga myndigheter. Men nu tycks mycket av kritiken ha lagt sig och färjan är populär bland turister och andra som besöker Vaxholm.

Många passagerare

Enbart under september har fler än 8 500 åkt linfärjan, om man slår ihop tur och returresorna. Under sommarmånaderna var det ännu fler, uppemot 12 000 per månad, uppskattar Linn.

Enligt tidigare beslut ska linfärjan utvärderas när det tredje och sista försöksåret nu är slut. Sedan får man se om en Kastelletleden permanentas.

Fakta

Linfärjan i Vaxholm

  • Kastelletleden går mellan Vaxön (Vaxholm) och Vaxholms kastell
  • Restiden är cirka 2 minuter
  • Turtätheten är 2-4 turer per timme
  • Färjan tar 130 passagerare
  • Den drivs av fossilfri eldrift via kabel
  • Biljett köps i automat vid färjan. Barn till och med 12 år åker gratis, pensionärer betalar 20 kronor t/r och övriga 40 kronor t/r.
Källa: Vaxholms stad