Så ser byggnaden ut i dag. Den gamla korvfabriken hyrs ut till bland annat en grundskola. Foto: Mitt i

Snart rivs korvfabriken – så blir nya huset

Den gamla korvfabriken i Birkastan kan jämnas med marken redan nästa vår. Planerna för tomten: 90 lägenheter, takträdgård och orangeri. Men innan bygget kan stå klart kan en förskola behöva evakueras.

  • Publicerad 17:21, 21 jun 2017

Planerna för den gamla korvfabriken på Karlbergsvägen i Birkastan blev bestämt i fjol. Byggnaden som nu används som kontor och skola ska rivas för att ge plats åt 90 bostadsrätter.

Ska bli ”grön oas”

Då var planen att bygga bostäder för barnfamiljer. Men sedan fastighetsbolagen Patriam och Fridhem tog över har man riktat in sig på andra grupper.

– Vi ser primärt framför oss en målgrupp av typen”double income no kid” och framförallt då kanske människor som redan bor i stan. Men absolut, även 50-talister som vill flytta ifrån sin villa samt barnfamiljer kan intresseras av vår produkt, säger Jens Rastad, vd på Karlbergsvägen 77 Fastighets AB.

Nykollektivism, rurbanism, modern förortsvilla och grön oas är ord som väntas användas i marknadsföringen av projektet. På taket planeras för en takträdgård som ska användas gemensamt av de boende. Enligt Patriam kan utrymmet användas till allt från biodling till hönsgård.

Det är ett åttavåningshus mitt i stan. På vilket sätt är det en grön oas?

– Vi ser framför oss ett stort grönskande tak och en stor grön innergård. Vi avser att jobba med en landskapsarkitekt för att göra de allmänna ytorna så sociala som möjligt. Bland annat planeras det för ett orangeri ovanpå taket där man kan odla, säger Jens Rastad.

Förskola kan evakueras

Huset på Karlbergsvägen 77 användes fram till 1988 som charkuterifabrik. Sedan fabriken stängde ned på 80-talet hyrs lokalerna ut till bland annat Jensens grundskola och vuxenutbildning. Nu måste hyresgästerna hitta andra lokaler. Flera har redan flyttat ut efter förhandlingar med byggherrarna.

Har ni behövt köpa ut hyresgästerna?

– Nej, något sånt har inte varit aktuellt. Vi har generellt haft bra diskussioner med våra hyresgäster och för vissa har det varit naturligt att flytta.  I något enskilt fall har det inneburit att de sitter gratis i lokalerna i någon månad eller så, säger Jens Rastad.

Bygget kan också påverka andra verksamheter i området. Intill Karlbergsvägen finns en förskola vars innergård ligger i direkt anslutning till huset som ska rivas. Staden bedömer att förskolan kan behöva evakueras under byggtiden på grund av sprängningar.

– Det kan hända att det blir aktuellt, men det är svårt att säga säkert. I samband med rivningen görs en riskanalys som man brukar göra vid omfattande rivningar. Då tittar man på riskerna och tar fram en åtgärdsplan, säger Nikara Movafaghi, stadsplanerare på stadsbyggnadskontoret i Stockholms stad.

Kan stå klart 2019

Kvadratmeterpriset i Birkastan ligger på mellan 85 000 till 115 000 kronor just nu. Jens Rastad vill inte kommentera priserna för de nya lägenheterna på Karlbergsvägen.

– Prissättningen är inte satt så jag har ingen kommentar kring det i dagsläget. Vår avsikt är att ha detta klart inför lanseringen i höst, säger han.

Om planen inte överklagas kan den antas senare i år. Det innebär att byggnaden kan rivas redan under våren 2018. I så fall kan huset stå klart för inflytt kring årsskiftet 2019/2020.

Fakta

Var korvfabrik på 60-talet

På Karlbergsvägen 77 fanns mellan 1971 och 1988 en korvfabrik.

Efter 1988 gjordes fastigheten om till kontor och i dag finns bland annat Jensens grundskola och vuxenutbildning i huset.

Den förra ägaren ville bygga om den för bostäder och uppföra ett nytt gårdshus. Nu ska den gamla korvfabriken rivas med argumentet att den tekniskt och planmässigt inte är lämplig att byggas om.

Visa merVisa mindre