Det resande teatersällskapet ställs inför tuffa utmaningar i den musikaliska pjäsen. Foto: Åsa Sommarström

Snart premiär för humoristisk pjäs i Kallhäll

På söndag har föreställningen Ett resande teatersällskap premiär i gamla Folkets hus i Kallhäll. Humor blandas med allvar i en kamp för konsten på scenen där alla är välkomna. – August Blanche skulle hoppa av lycka om han sett vad vi gjort med pjäsen, säger regissör Michael Riise.

  • Publicerad 12:08, 29 jan 2020

En och annan replik hamnar fel, sången är lite svajig och det diskuteras var på scen det egentligen är bäst att stå. Röstlägen påpekas och det ändras i manus. 

Skådespelarna i årets första teaterföreställning i gamla Folkets hus i Kallhäll är mitt i repetitionerna. På söndag ska allt sitta. 

”Hoppa av lycka”

Det är Föreningen för teater och dokumentation i Järfälla (Teodok) som står för föreställningen. Michael Riise är regissör och talar varmt om pjäsen som de skrivit nya scener och musik till. 

– August Blanche skulle hoppa av lycka om han sett och hört vad vi gjort med pjäsen, säger Michael Riise. 

Här är hela ensemblen av skådespelare samlad. Foto: Hans Sohlström

Barkarby värdshus

Teodoks version av August Blanches klassiska svenska pjäs från 1848 utspelar sig i Barkarby Värdshus. Teaterdirektrisen Sjöwall anländer dit med sin teatertrupp för att spela. De hamnar i besvärliga situationer och kämpar för konsten i en oförstående omvärld. 

När Mitt i anländer slåss skådespelarna med svärd och hugger varandra. I mitten syns en prinsessa som ser förfärad ut. Vid sidan av scenen står flera skådespelare och klappar händerna och utbrister “bravo!”.

Det är en annorlunda syn att titta på en pjäs som utspelas i en pjäs. 

Teaterhataren garvare Gråström (Per Cederberg) har dagen till ära fått sig tilldelad en aningen för modern tidning. Foto: Åsa Sommarström

Humor och allvar

När en jakt tar fart på scen tror publiken i pjäsen att det tillhör. Men egentligen vill teaterhataren garvare Gråström få tag i sin son, som mot hans vilja anslutit sig till teatergruppen, och banka vett i honom. 

– Det fina med pjäsen är att den är humoristisk men med ett stort allvar i botten. På ett djupare plan försvaras något av det viktigaste i vårt samhälle, konsten, säger Michael Riise.  

Ensemblen brister ut i skratt när en ringsignal utbryter i rummet. 1800-talsstämningen är bara för ett ögonblick som bortblåst innan den återtas igen. 

Pjäsen tycks innehålla allt man kan önska sig, kärlek, humor, allvar, hjältar och skurkar.

Göran Langwagen (skådespelare Ölander), Michael Riise (regissör) och Gunilla Wiklund (teaterdirektrisen Sjöwall). Foto: Åsa Sommarström

Alla är välkomna

Gunilla Wiklund som spelar huvudrollen, teaterdirektrisen Sjöwall, och Göran Langwagen som spelar skådespelaren Ölander har varit med sedan starten av Teodok. 

– Vår intention var att alla som jobbade med föreställningarna skulle vara professionella, förutom skådespelarna. Så ville vi ha det och har fortsatt så, säger Gunilla Wiklund. 

Så om man är sugen på att själv börja spela teater kan man söka sig till föreningen. 

– Alla är välkomna att vara med oavsett erfarenhet, säger Göran Langwagen. 

Konflikten är ett faktum när teaterhatarens son (Alexander Fredlund) vill gifta sig med teaterdirektrisens dotter (Linn Johansson). Foto: Åsa Sommarström

Alexander Fredlund och Linn Johansson gör sin första föreställning med föreningen. Läs mer här.

Fakta

Ett resande teatersällskap

Var: Gamla Folkets Hus

Blomstervägen 11, Kallhäll

Biljetter: Kan köpas här

Arrangör: Teodok

Speldatum:

Söndag 2 feb kl 16.00

Torsdag 6 feb kl 19.00

Lördag 8 feb kl 16.00

Söndag 9 feb kl 16.00

Torsdag 13 feb kl 19.00

Lördag 15 feb kl 16.00

Söndag 16 feb kl 16.00

Torsdag 20 feb kl 19.00

Torsdag 5 mars kl 19.00

Lördag 7 mars kl 16.00

Söndag 8 mars kl 16.00

Torsdag 12 mars kl 19.00

Lördag 14 mars kl 16.00

Söndag 15 mars kl 16.00

Torsdag 19 mars kl 19.00

Lördag 21 mars kl 16.00

Söndag 22 mars kl 16.00

Torsdag 26 mars kl 19.00

Lördag 28 mars kl 16.00

Söndag 29 mars kl 16.00

Källa: Teodok
Visa merVisa mindre