Snart byts skyltarna ut på Filmstadens biograf i Råsunda. Foto: Pekka Pääkkö

Snart plockas klassiska skylten ned från biografen

Den anrika gamla SF-loggan ersätts med en ny redan bespottad logotyp. Snart plockas de klassiska skyltarna ned från bion i Råsunda.

  • Publicerad 16:30, 31 okt 2018

SF bio har döpts om till Filmstaden och i samma veva bytt både signaturmelodi och logotyp. Förändringarna har knappast gått obemärkt förbi Sveriges biobesökare.

När de klassiska SF-skyltarna togs ned på en biograf i Helsingborg i helgen och ersattes med nya loggan – ett inringat ”F” för ”Filmstaden” blev det ramaskri.

”Horribelt”

”Ser ju ut som någon slängt ihop den på fem minuter i Photoshop”, ”Horribelt” och ”F:et måste stå för ”Ful” är några av kommentarerna på Filmstadens Facebooksida.

Snart ett minne blott.

Skyltarna på samtliga biografer ska bytas i närtid, och snart står de i Råsunda på tur. Exakt när de karaktäristiska neonloggorna tas ned är inte klart.

”Vi har ju förstört livet för en del”

– Först ska skyltar tillverkas, sen är det ett företag som åker runt och byter ut allihop. Det är en hel del logistik men vi kommer försöka samköra biograferna i Stockholmsområdet, säger Thomas Runfors, informationschef på Filmstaden.

Ny ägare

Kritiken från biobesökarna har framgått.

– Vi har ju förstört livet för en del. Jag kan förstå reaktionerna, många är så vana vid den här logotypen, den är intimt förknippad med filmupplevelser. Men det kommer ju alltid synpunkter på nya loggor och vi tror att det här kommer bli bra, säger Thomas Runfors.

Orsaken till bytet är att SF bio fick en ny kinesisk ägare förra året och därmed förlorade rättigheterna till loggan, som använts i snart hundra år.