Premiär. Marie Lundahl och Ted Bjurwill från Sätraviks kulturförening framför den nya teatern. Foto: Sacharias Källdén

Snart öppnas Sätras nya teaterscen – mitt i skogen

Mitt i Sätraskogen har en gammal kolkällare förvandlats till en teater. “En levande scen där vad som helst kan hända”, säger musikern Ted Bjurwill.

  • Publicerad 16:11, 9 sep 2020

Det är strax intill Sätras gamla varv som en bortglömd källare har fått nytt liv. Här förvarades det förr kol som varvsarbetarna och deras familjer eldade för att hålla värmen i sina bostäder. I dag är de gamla arbetarhusen i reservatet ateljéer.

Musikern Ted Bjurwill, ordförande i Sätraviks kulturförening som huserar här, tog sig i fjol ann den lilla källarbyggnaden.

– Det har varit en skräpkammare full med skrot och sot. När jag röjde här kände jag att det är klart att det ska bli en scen härinne, säger han och öppnar dörren till den röda stugan med vackra stenmurar.

Kabaré på premiären

Här finns i dag både ljud, ljus, en smal scen och ett gäng bänkar. En publik med ett 20-tal åskådare får plats men så länge pandemin pågår kommer som mest 15 personer åt gången att släppas in.

Visar vägen. Marie Lundahl vid teaterns entré. Foto: Sacharias Källdén

Premiären på Sätra varvs-teatern blir en kabaré, den sista helgen i september, när kulturföreningarna bjuder in till kulturhelgen Kajko i arbetarhusen och ute i naturen.

– Vi har bilden av att många inte vet vad som pågår här ute. Vi vill visa att det finns kultur lokalt som man kan titta på och föreningar som man kan delta i, säger Marie Lundahl som också är med i Sätraviks kulturförening.

Bjuder in till nya samarbeten

Hon och Ted Bjurwill hoppas också att teaterscenen ska öppna för nya samarbeten. Tanken är den både ska användas av kulturföreningarna för framträdanden och utställningar men också att det kan bli gästspel från folk i området.

– Här har vi en möjlighet att leka. Det är upplagt för förslag. Jag skulle gärna ha en jazzklubb eller använda rummet som en liten biosalong. Det ska vara en levande scen där vad som helst kan hända, säger Ted Bjurwill.

Marie Lundahl håller med.

– Målet för våra föreningarna är att skapa ett kulturreservat här. Vi vill vara motvikt till att folk sitter fastnaglade vid skärmarna i stället för att skapa och ta del av kultur, säger hon.

Tar plats. Marie Lundahl och Ted Bjurwill är med på kabarén som har premiär sista helgen i september. Foto: Sacharias Källdén

Kulturhelg i Sätraskogen

Vad: Kajko, en helg med konst och musik.

Var: Sätraviksstigen 5.

När: Lördag och söndag, 26 och 27 september.

Mer: Hela programmet läggs upp på Facebook. Eventet heter “Kajko 2020”.

Visa merVisa mindre