Begränsat. När Vasamuseet slår upp dörrarna, får som mest 250 personer vara på plats samtidigt. Det går både att förboka och köpa biljetter på plats. Foto: Vasamuseet

Snart öppnar Vasamuseet igen

Snart kan turister och stockholmare återse Vasaskeppet. Efter 200 stängda dagar öppnar ett av stans mest välbesökta museer igen.

  • Publicerad 13:41, 10 maj 2021

Under våren har flera museer i Stockholm återigen börjat släppa in besökare och nu är det Vasamuseets tur. Den 19 maj öppnar turistmagneten efter att ha varit stängt sen slutet av oktober.

Ett vanlig år har museet runt 1,5 miljoner besökare men nu har trånga utrymmen spärrats av och som mest släpps 250 besökare in åt gången.

Under högsäsongen brukar ungefär 2000 personer vara inne på museet samtidigt, runt 80-90 procent av dem är utländska turister.

Vasamuseet ber om nödhjälp från staten

Fler kan komma nära skeppet

Nu hoppas Vasamuseet kunna locka den lokala publiken som utlovas ett närgånget möte med Vasa.

– När det nu är så få besökare inne samtidigt så vågar jag garantera att var och en kommer att kunna få storslagen upplevelse och komma riktigt nära Vasaskeppet, säger Catrin Rising, kommunikatör på Vasamuseet.

Fler öppningar på gång

Närliggande Abba-museet planerar också att öppna i slutet av maj, skriver museet på sin hemsida.

Så preppar Stockholm för en kultursommar utomhus

Även The Viking Museum, som också ligger på Djurgårdsvägen, förbereder en öppning. Preliminärt är planen att slå upp dörrarna den 12 juni men det kan bli tidigare om regeringen lättar på fler restriktioner, uppger museet.