Snart öppnar upprustade Svandammsparken

Snart öppnar Svandammsparkens norra del efter renoveringen. Under vecka 28 ska grindarna slås upp, enligt planerna. – Det är kul att de fräschat upp parken, säger Kransenbon Jan-Philip Holzenburg.

  • Publicerad 14:32, 27 jun 2018

Jan-Philip Holzenburg och sonen Louis, 15 månader, kollar in parken genom stängslet.

– Det ska bli kul att komma hit med Louis och gunga lite, åka rutschkana. Det är bra att staden satsat på parken.

Det är den norra delen av Svandammsparken som genomgått en stor renovering sedan i september ifjol. Parken har nu fått en större plaskdamm med teknikhus och toalett, ny lekplats för mindre barn, nya sittplatser och belysning och en ny entré från Tellusborgsvägen/Oktobergatan.

I höstas fälldes även tretton träd, tolv pilar och en lönn, som bedömdes vara i dåligt skick och kunde bli en säkerhetsrisk. Nya träd som ersatt de gamla är bland annat näverhägg, silverlönn, silverpil och fylldblommigt körsbär.

Den upprustade Svandammsparken skulle egentligen har öppnats redan den 15 juni. Men vid besiktningen var det en del saker som inte fungerade.

– Det visade sig vara problem med vattentrycket i plaskdammen. Man behövde skaffa en annan slags pump som tagit lite tid att få fram, säger Sandra Lind, kommunikatör på Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning.

Dessutom ansågs de nyplanterade växterna och gräset behöva lite extra tid att etablera sig.

Sandra Lind säger att det tidigare varit en del problem med att personer inte respekterat avspärrningarna, utan tagit sig in i parken. När besiktningen skedde ska det ha legat folk och solat där, berättar hon.

– Jag hoppas att alla har tålamod och väntar tills parken öppnar. Nu är det ju inte länge kvar, säger Sandra Lind.

Den södra delen av parken kommer att rustas i en framtida etapp.