SNART KLART. Thomas Bergman inspekterar den nya butiken i kvarteret Linjalen. Foto: Pressbild/Sacharias Källdén

Snart öppnar omstridd Ica-butik på Söder

Mängder av färskvaror, löften om det största ekologiska och lokalproducerade utbudet i innerstan och en egen bistro med öl och vin. Snart slår den omstridda Ica-butiken i kvarteret Linjalen upp portarna. Samtidigt läggs en annan butik på Söder ner.

  • Publicerad 10:30, 1 sep 2020

Den 14 oktober är det dags Ica att öppna på Magnus Ladulåsgatan 40. Butiksytan på cirka 2 300 kvadratmeter är dubbelt så stor som "vanliga innerstadsbutiker" enligt Ica. Butiken kommer drivas av Thomas och Linda Bergman som är förväntansfulla inför öppnandet.

Boende rasar på nytt mot Ica-bygge på Söder

I butiken kommer det satsas stort på deli med färskvaror och innerstadens största utbud av ekologiska och lokalproducerade varor som kött, chark, mejerier, frukt och grönt, utlovas. Målet är att skapa en känsla av matmarknad snarare än butik enligt Thomas.

Dessutom är minskat matsvinn och hållbarhet två ledord.

– Det är framförallt en hjärtefråga för mig och min familj. Och nu är det viktigare än någonsin att vi gör vad vi kan för vår planet. Sedan vet vi såklart att det tänket också är viktigt för Södermalmsborna. Det var ju här de första Goodstore och Paradiset öppnade och det är här många trender föds, säger Thomas Bergman.

Stockholmshem tvingar hyresgäster säga ja till Ica

Dessutom kommer butiken ha en egen bistro där kunder både kan käka och dricka öl och vin till. I inledningen kommer sittplatserna att coronaanpassas till 25 stycken enligt Thomas Bergman.

– Vår ambition där är att ha vällagad, god mat som är hållbar så långt det går. Vi tänker jobba efter olika teman under vissa perioder mer än en fast meny. Till exempel under oktober kan det bli en oktoberfestival med god öl och olika korvmenyer med tillbehör.

Bygget av den nya butiken har under åren kantats av protester från boende i området som velat stoppa bygget. Till slut fick kommunala fastighetsbolaget Stockholmshem igenom den nya detaljplanen. Trots motståndet ser Thomas Bergman med tillförsikt framemot öppningen.

DOMEN: Ny stor Ica får byggas på Söder

– Det är inte så konstigt, jag förstår att det inte är kul att bo i en byggarbetsplats med buller och byggstök. Men nu är det härligt att vi äntligen börjar bli klara så vi kan njuta av en härlig butik med bra service. Vi vill vara en hållbar kraft på Söder och göra nytta för södermalmsborna. Det ska bli kul att träffa alla boende i området, säger han.

I samband med öppnandet av den nya butiken kommer däremot Ica Gillet på andra sidan gatan att stänga, enligt Thomas Bergman. De anställda där har fått erbjudanden om att börja i den nya butiken uppger han.