Martin Jämtlid och Fredrik Glejpner startar folkölbutiken Bottl3.5shop på Kocksgatan. Foto: Elina Lundberg

Snart öppnar landets första folkölsbutik på Södermalm

Glöm den blaskiga bordsölen. Nu startar två öl-fantaster en butik full av smakrik folkbärs på Kocksgatan.

  • Publicerad 18:30, 21 jun 2016

Det är de två polarna och öl-importörerna Fredrik Glejpner och Martin Jämtlid som snart drar igång Sveriges första butik som bara säljer folköl och annan lågalkoholhaltig öl och dryck.

De har länge köpt in öl från utlandet och sålt den vidare till Systembolaget och krogar, men själva saknat ett ställe som säljer folköl.

– Förr var bordsölen rätt smaklös men nu har bryggerierna lärt sig göra det här på ett roligare sätt. Det finns en experimentlusta där man matchar smakerna med en lägre alkoholhalt. Och folk vill kunna dricka kvalitets-öl men fortfarande kunna köra bil eller prestera, säger Fredrik Glejpner.

50-tal olika öl

Men eftersom bolaget bara får sälja alkoholfri öl eller öl starkare än 3,5 procent har det saknats ett naturligt försäljningsställe även om flera mataffärer har breddat sitt sortiment av öl med låg alkoholhalt, anser Fredrik Glejpner.

– Går du fram och frågar Stina på Ica vad det är för öl de säljer kan hon inte svara på det. I vår butik möter du två öl-entusiaster som vet vad det är för stil, smak och vad ölet passar till, säger han.

Till en början kommer ett 50-tal olika öler och andra hantverksmässigt framställda drycker säljas i den lilla butiken på Kocksgatan, men utbudet kommer växla och variera. Siktet är inställt på att ta in dryck från små bryggerier som har en hantverksmässig produktion.

Ölprovning med chark

I butiken blir det också öl-provning med ost och chark för den som vill ha något att tugga på.

Ölen hämtas från Italien, Frankrike, Spanien, Estland, Lettland, Litauen, Norge, Danmark, Tyskland, Belgien och en hel del från Sverige.

– Det här är en nisch som är väldigt spännande där det kommer hända väldigt mycket framöver. Här finns mycket att upptäcka om man inte är ute efter berusningen. Folk vill ta hand om sina kroppar, kanske slippa bakfyllan, men inte avstå från smaken, säger Martin Jämtlid.

Tävlar inte med priser

Eftersom det inte är billigare att göra en god öl med 3,5 procent istället för 6 procent alkoholhalt så blir det troligen inte de stora ungdomsgängen som ska dricka i Vita bergen som kommer gå ut ur butiken med klirrande kassar.

– Vi kommer aldrig att kunna mäta oss med storproducenternas priser. Deras folköl kommer alltid vara billigare men vi har heller inte samma målgrupp, säger Martin Jämtlid.

Nyöppnat

Vad: Bottl3.5hop

Var: Kocksgatan 19

När: Öppnar nästa vecka

Visa merVisa mindre