Utanför Spånga Folkan vajar en flagga med regnbågens färger i vinden. Inne i foaljén har biogruppen planeringsmöte inför kvällens visning.

– Vi har laddat med popcorn, godis och dricka, säger programchefen Isabel Enberg inför smygpremiären för bion på Spånga Folkan.

Under Prideveckan visades film med hbtq+-tema två kvällar i rad. Först ut var filmen "Så jävla easy going", och stämningen inför kvällen var på topp när Mitt i var på plats.

– Det ska bli jättekul att starta upp igen, säger Isabel Enberg.

Ser behov av lokalbio

I september invigs biografen och då drar visningarna i gång på allvar. Planen är att ha liknade filmutbud som de stora biograferna, men till ett mer förmånligt pris.

– Man får även ta med sig eget godis. Det får man ju inte överallt.

Tanken är att göra Folkan till en naturlig samlingsplats för bio i hela västerort och Järva.

– Det finns ett behov att kunna titta på bio lokalt, säger Isabel Enberg.

Verksamheten drivs ideellt av Spånga Medborgarhusförening med hjälp av Spånga Folkans vänner. Sedan tidigare visas opera via satellit från bland annat Metropolitan i New York, och det arrangeras jazz- och blueskvällar.

Nu vill de göra verksamheten mer tillgänglig för familjer, barn och unga. Förutom regelbundna biovisningar kommer det även bjudas på andra kulturaktiviteter under hösten. Målet är att det i framtiden ska finnas verksamhet i lokalerna dagligen.

– Medborgarna ska känna att det här är deras hus, säger Isabel Enberg.

När Folkan öppnade 1939 visades bio flera kvällar i veckan och matinéfilmer på söndagar, vilket pågick fram till början av 70-talet.

Sissela Boman, ledamot i Spånga Folkans styrelse, minns hur hon som barn besökte platsen. Då visades bland annat filmer som "Lassie " och "Rännstensungar". Ett biobesök kostade en krona.

– Det var andra tider då, säger hon.

Levererades via taket

I början delade Folkan filmer med biografen i Sundbyberg. Varje film bestod av flera filmrullar och när den första filmrullen var färdig i Sundbyberg fraktades den direkt till Spånga.

– Antingen med motorcykel eller bil, det kunde variera, säger Leif Lennbom, kassör i styrelsen.

De första åren användes acetatfilm, som kunde självantända. Därför levererades den genom en lucka i taket och in i projektorrummet.

– Projektorrummet fick inte ha direktkontakt med salongen.

När teven blev allt mer populär i hushållen, konkurrerades bioverksamheten ut. Den lades ner i början av 70-talet, men återupptogs i början av 00-talet. Då var Folkan först med digitalfilm i Stockholm – men det tog inte lång tid innan projektorn blev för gammal för att visa dagens biofilmer, berättar Leif Lennbom.

Men nu står alltså en ny projektor redo att ta emot dagens publik.

– Vi hoppas att så många som möjligt hittar hit, säger Isabel Enberg.