Många har längtat efter att få gå till biblioteket och låna böcker igen. Foto: Privat

Snart öppnar biblioteken igen

På tisdag öppnar biblioteken i Stockholms stad igen. De flesta öppnar hela lokalerna. I söderort är undantagen Aspudden, Fruängen, Gröndal, Telefonplan och eventuellt Björkhagen. Där blir det "kiosköppet".

  • Publicerad 15:46, 19 jan 2021

Den 20 december stängde alla bibliotek i Stockholms stad, utom tre. Syftet var att minska smittspridning. Till glädje för många är beskedet nu att de öppnar igen, den 26 januari.

– Biblioteken har en samhällsviktig funktion och därför är det glädjande att vi kan öppna dem igen, säger Jonas Naddebo (C), kultur- och stadsmiljöborgarråd, i ett pressmeddelande.

"Gör korta besök"

Men allt blir inte som vanligt. Besökarna uppmanas att bara göra korta och nödvändiga besök och all fysisk programverksamhet är fortsatt inställd. Biblioteken måste också ha avståndsmarkeringar, glesa ut sittplatser och kontrollera flödet vid sina in- och utgångar.

– Använd gärna bibliotekets digitala tjänster för att reservera böcker och låna e-böcker. Och det finns ett stort utbud av digitala aktiviteter som bokcirklar, språkkaféer och kreativa verkstäder, säger Jonas Naddebo.

Kiosköppet på fem ställen

De allra flesta bibliotek öppnar hela lokalerna. Undantagen är Aspudden, Fruängen, Gröndal, Telefonplan, Spånga och Husby. Där fortsätter man med varianten "kiosköppet". Det innebär att bara ett litet utrymme i entrén är öppet för besökare. Där kan man framför allt hämta böcker som man beställt i förväg och lämna tillbaka dem man läst.

Eventuellt blir det så även i Björkhagen, där man vid denna upplagas pressläggning ännu försökte hitta lösningar för att kunna öppna fullt ut.

Längs gröna linjen förblir ett par bibliotek dessutom helt stängda – Bagarmossens bibliotek som renoveras och Gubbängens bibliotek som flyttar till nya lokaler och öppnar i mars-april.

Hårt kritiserat beslut

Regeringen och Folkhälsomyndigheten fick hård kritik för beskedet strax före jul, om att landets bibliotek hörde till de verksamheter som måste stängas. Sakkunniga kritiker påpekade att det finns lagkrav på att de samhällsviktiga biblioteken ska vara öppna. Då backade man från beslutet, men nästan alla folkbibliotek i landet hade redan hunnit stängas.

En dryg månad senare öppnar alltså biblioteken i Stockholm. Öppettiderna blir ungefär som de var före stängningarna i december, enligt presstjänsten. Uppdaterad information kommer att läggas ut på stadsbibliotekets webbplats.