UPPDATERING: I en första version saknades en av nomineringsgrupperna som ställer upp i kyrkovalet i Haninge. Sverigedemokraterna är en av de sju nomineringsgrupper som ställer upp i valet.

Söndagen den 19 september är det kyrkoval i Sverige. Då avgörs det vilka som ska styra Svenska kyrkan på församlings-, stifts- och nationell nivå. Man väljer alltså till tre nivåer, ungefär som i valen till kommun, region och riksdag.

I januari 2018 togs beslutet att Haninges tre församlingar Dalarö-Ornö-Utö, Västerhaninge-Muskö och Österhaninge, skulle bilda ett samlat pastorat med en gemensam kyrkoledning. Det innebär att alla i Haninge röstar till samma kyrkofullmäktige, oavsett vilken församling man tillhör.

Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan och har fyllt 16 år får rösta. I Haninge är 35 673 personer röstberättigade.

Vad pengarna ska användas till

I kyrkovalet kallas kandidaterna som man kan lägga sin röst på för nomineringsgrupper. I Haninge har medlemmarna sammanlagt sju olika nomineringsgrupper att välja mellan, bland annat partibundna alternativ som Arbetarpartiet Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, men även andra nomineringsgrupper som Borgerligt alternativ och Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK).

Vad har då politik med kyrkan att göra? Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan betalar en kyrkoavgift. Valet handlar framförallt om de olika nomineringsgruppernas syn på hur de pengarna ska användas och hur kyrkans verksamhet ska bedrivas.

Ökat valdeltagande

Valdeltagandet i kyrkovalet är betydligt lägre än i de övriga valen. I kyrkovalet 2013 låg valdeltagandet i Haninges två större församlingar mellan 8 och 10 procent. Men vid förra kyrkovalet märktes en ökning av och sammanlagt röstade 15,32 procent.

Förra kyrkovalet var första gången SD ställde upp i Haninge och det talades om en SD-effekt. I Haninge blev det en politisk polarisering mellan Arbetarpartiet Socialdemokraterna och SD. Detta innebar att fler röstade; antingen på dem eller på andra nomineringsgrupper.

I Haninge blev SD det fjärde största partiet med sina 13,2 procent. Arbetarpartiet Socialdemokraterna fick 42,5 procent och vann kyrkovalet. Borgerligt parti hamnade på en andraplats med 17,2 procent och tredjeplatsen fick Församlingsbor och gemenskap med 15,9 procent.

Vilken vallokal du ska rösta i den 19 september står på röstkortet som du får hem i brevlådan. Vill du förtidsrösta kan du göra det mellan 6 och 18 september på följande ställen: S:t Eskils kyrka, Västerhaninge församlingshem och Gammelgården Dalarö.