Snart kommer Somalias bandylandslag till Spånga IP

För somalierna i Borlänge blev bandyn en väg in i det svenska samhället. Snart reser Somalias landslag från Dalarna till Spånga för att berätta om vad bandysporten har betytt för dem. Det blir skolbesök, bandyfritids och prova-på-bandy – och en match mellan Somalias landslag och en ungdomskombination från SBBK.

  • Publicerad 16:25, 24 jan 2019

Spånga/Bromstens BK inledde redan våren 2018 ett samarbete med föreningen Somalia Bandy i Borlänge för att öka intresset för skridsko och för bandysporten i närområdet till Spånga IP.

Pontus Widne försöker freda Spånga/Bromstens BK:s från en somalisk attack i matchen på Spånga IP i mars 2018. Foto: Troy Enekvist

– I fjol spelade våra ungdomar en match mot deras landslag. Nu fördjupar vi samarbetet och bjuder bland annat in skolklasser från Tensta och Rinkeby. Vårt upptagningsområde är ganska stort, men vi når bara halva – de som bor i Hässelby, Spånga och Bromma. Vi vill försöka locka dem som bor i andra halvan av området också, säger August Liljeqvist, ungdomsledaransvarig i SBBK.

”Bandyn har skapat kontakter och samarbeten”

Tanken är att bandysporten och förmågan att åka skridskor är en bra väg in i det svenska samhället. Några som vet att det fungerar är spelarna i Somalias landslag.

– Bandyn har underlättat insteget i det svenska samhället för alla aktiva i föreningen. Förutom det rent sportsliga har föreningens verksamhet skapat kontakter och samarbeten med kommunen i Borlänge, säger Mahad Musse, ordförande i Somalia Bandy.

Första afrikanska landslaget i VM 2014

Somalias herrlandslag anmälde sig, som första afrikanska nation någonsin, till bandy-VM i Irkutsk 2014. Spelarna bodde i Borlänge, men hade sex månader för VM aldrig stått på ett par skridskor. VM-äventyret skildrades i filmen ”Trevligt folk” som gjordes av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson. Sedan 2014 har Somalia ställt upp i bandy-VM varje år.

Nu kommer alltså det somaliska landslaget till SBBK och Spånga IP.

Skolbesök och bandyfritids med landslagslirare

Den 8 februari gör de skolbesök i närområdet på förmiddagen, då de visar ”Trevligt folk” och diskuterar integration med skolungdomarna.

På eftermiddagen kommer fritidsgrupper från Tensta och Rinkeby till Spånga IP för bandyfritids med landslagsspelarna.

Och på kvällen, 18–19.30, spelas en match mellan Somalia Bandy och en seniorkombination från SBBK, med främst mammor och pappor till klubbens ungdomsspelare.

Hoppas att somalier kommer och hejar på sitt landslag

Arrangemanget fortsätter dagen därpå, den 9 februari, då landslagsspelarna leder prova-på-skridsko klockan 14–15. Skridskor, hjälm och klubba finns att låna.

Därefter, 15–17, är det dags för huvudmatchen – den mellan Somalias landslag och en ungdomskombination från SBBK.

Saga Hartley som spelar i Spånga/Bromstens BK:s ungdomslag och i klubbens nystartade damlag har koll på bollen i matchen mot Somalias landslag våren i fjol. Årets resa för Somalias landslag, och boende i Stockholm, har sponsrats av Svenska Bandyförbundet och Stockholmsidrotten. Foto: Troy Enekvist

– Vi försöker ta ut spelare så att det ska bli en jämn match. Det lyckades i fjol, då vann Somalia med ett mål. Vi hoppas att många somalier som bor i Järva ska komma hit och känna stolthet och heja på sitt landslag, säger August Liljeqvist.

”Utrymme för fler i Skridskokul och i SBBK:s ungdomslag”

Matchen i fjol spelades i mars, då säsongen nästan var slut. Nu är SBBK:s förhoppning att landskampen och bandyfritids och prova-på-bandyn ska få många barn i Tensta och Rinkeby att få upp ögonen för bandy – och helst fortsätta att spela i februari och mars.

– Vi i SBBK har en fantastisk arena för vår bandyverksamhet på Spånga IP och vi vill gärna att fler får chansen att delta. Det finns utrymme för fler barn i Skridskokul/Bandykul på Spånga IP och det finns plats för fler spelare i SBBK:s ungdomslag i alla åldersgrupper, säger August Liljeqvist.