Stolt. ”Jag vann 1:a pris på Stockholm Hair Open, en tävling som arrangerades en gång om året på Grand Hotel.” Foto: Julia Wide

Snart klippt för kändisfrisören

Nu klipps de sista kalufserna på Salong Simson, en av Sveriges första kändis-salonger. Huset ska nu evakueras och renoveras. – En jäkla omställning, säger Rune Persson som har drivit salongen i över 50 år.

  • Publicerad 10:12, 30 aug 2022

Det spred sig väl att man gjorde ett bra jobb.

Så min gode herre. Nu är du färdig.”

Rune Persson har precis lagt ner saxen och visar upp mästerverket för sin kund i en rund handspegel.

– Fantastiskt! Lika snyggt som vanligt. Det är så jäkla synd att du stänger, säger Ralph Lindberg.

Han är en av stamkunderna som flitigt besökt Rune och Salong Simson sedan begynnelsen i slutet på 60-talet.

När salongen slog upp dörrarna på Linnégatan var den bland de första drop in-salongerna i stan. Snart började många kändisar söka sig hit.

– Det spred sig väl att man gjorde ett bra jobb. Artister är vana vid att personerna de jobbar med kan sin sak, man får ett fint förtroende. Jag har haft kunder som Björn Borg, Hasse och Tage, Allan Edwall och Max von Sydow, säger Rune Persson.

– Nu är det nästan bara stammisar som kommer hit.

Fyllt 80 år

Han har varit ägare sedan start och jobbar fortfarande trots att han hunnit fylla 80 år. Han har jobbat som frisör sedan han var 15.

– Jag spelade trummor i ett band och vår manager var frisör. Efter skolan brukade jag gå till hans salong och hänga, det var ju spännande att lyssna på skvallret från gubbarna. Jag var väl 14 bast, det var så allt började.

Kändis. Björn Borg var kund på salongen. Foto: Julia Wide

Runes erfarenhet har funnits väl dokumenterad på väggarna som nästan svämmat över av olika diplom och utmärkelser. De flesta har han tagit hem nu, men några hänger fortfarande kvar.

– Det första diplomet är från 1962 när jag tjänstgjorde som frisör på militärbåten Älvsnabben. Jag åkte jorden runt med den och klippte håret på soldaterna där, på så vis gjorde jag min militärtjänst. Sedan kommer gesällbrevet och mästarbrevet, det är viktiga saker.

Den 31 augusti är sista dagen för Salong Simsons historia. Byggnaden ska totalrenoveras. Alla som hyr in sig måste flytta ut.

– Det är jättejobbigt. Jag kommer ihåg min pappa, han var urmakare och satt och lagade klockor i sin butik i alla år. När han skulle sälja butiken var han sig inte lik på ett halvår. Det är precis så jag känner. Det är en jäkla omställning.

Nu ska Rune gå i pension. Men han poängterar att man aldrig vet vad som händer.

– Jag tar det här som en vink att ”nu måste du förstå att du ska lugna ner dig lite”. I och med att man börjar bli till åren ska man väl unna sig lite fritid och grejer. Men inte riktigt än, för nu måste jag gå ut och jobba igen.

En ny kund väntar i soffan vid entrén.

– Kul att se dig Rune!, säger han.

Stajlad. "Lite hårspray i luggen och sen är du klar". Ralph Lindberg är en trogen kund som besökt salongen sedan den slog upp dörrarna i slutet på 60-talet. Foto: Julia Wide

Prisad. Rune Persson med några av sina diplom. Foto: Julia Wide