Fix. På Vikingaskeppet Viking Plym har ordförande/ hövding, Göran ” järnruste” Karlsson spenderat mycket tid på, och i de senaste tio åren. Foto: Mikael Andersson

Snart kastar Norrorts vikingaskepp loss

Om bara några veckor är det dags för Täbys egna vikingaskepp att sjösättas. Vi stannade till i bunkern i Hägernäs där båten förvaras under vinterhalvåret.

  • Publicerad 15:50, 12 apr 2019

vikingby

På håll ser man bara en gräskulle med något som ser ut som en skorsten på toppen. Utanför ligger tre sköldar på ett bord, blåmålade med Täbys stora, vita kommunvapen på.

Här ligger bunkern i Hägernäs, där vikingabåten Viking Plym huserat sedan en tid tillbaka.

– Vi målade om sköldarna och jag tycker att det blev riktigt läckert, alla vikingar förr hade ett vapen så det passade bra, säger hövdingen Göran "Järnruste" Karlsson.

Skeppet, som byggdes 1912, är 11 meter lång och ägs sedan 1980-talet av Täby kommun, då den tidigare ägaren Oscar Plym valde att donera den till kommunen. Det var Oscars pappa August Plym som byggde båten på Neglingevarvet i Saltsjöbaden, där han även var ägare.

Då kallades skeppet för Draken men i samband med donationen fick den namnet Viking Plym. Sedan tio år tillbaka har Göran "Järnruste" Karlsson varit den som fixat med skeppet.

– Tanken var att jag från början skulle fixa motorn, därav namnet "järnruste". Men på senare år fixar jag med det mesta som har med båten att göra. Jag är här flera timmar varje dag, säger han.

Litet och välfyllt

Inne i den lilla bunkern är det trångt, men trots det har mycket stuvats in. På väggen hänger masten i två delar. Det rödvita seglet ligger ihopvikt, det är fullt med verktyg och på väggen hänger ett foto på den tidigare hövdingen för skeppet.

– Vi gjorde ett grovjobb för några år sedan, vi har bland annat bytt ut motorn. I går dammsög jag hela insidan. Just nu håller jag på med de här solcellerna som sitter på aktern, säger Göran Karlsson och pekar på två solsköldar.

Energin från dem används till att ladda upp datorer, mobiler och länspumparna ombord på båten.

Omgjord. Motorn är en av de delar som bytts ut på skeppet Viking Plym som är från 1912, snart beger den sig ut på vattnet igen. Foto: Mikael Andersson

Drake. Träskeppet som skapades i Neglingevarvet i Saltsjöbadet i Stockholm har många fina detaljer. Tidigare kallades båten för Draken men bytte sedan namn till Viking Plym. Foto: Mikael Andersson

Ut till sjöss

Snart är det dags för sjösättning men innan dess börjar det varje år börjar med en tur till traditionsenliga Runrikets dag som i år är i Vallentuna dit den körs med traktor. Efter det följer en sommar på vattnet för båten.

– Vi lägger i den i Hägernäs strand. Det är mycket långresor i år och första går till Ängsö slott i Västerås. Det bästa är resorna till Åland som vi gör vartannat år – nu har de byggt en hel vikingaby där. Tidigare var jag mest intresserad av båtar, men nu har intresset för vikingar blivit stort det med, säger Göran Karlsson.

Och även om båten blivit lite mer modern de senaste åren tar arbetet aldrig slut, menar Göran Karlsson.

– Jag har hållit på med segelbåtar sedan jag var 13 år ungefär, och jag älskar det. Men det är mycket jobb. Det är en press och ibland känner jag att jag kanske ska skippa det här. Men sedan åker man ut och träffar en massa vänner och då är det värt det.

Göran ”Järnruste” Karlsson håller i den del av båten som vikingarna satte upp på fören när de inte ville kriga. Stämningen byttes om man istället satte upp drakhuvudet som idag låg nedpackad. Foto: Mikael Andersson

Viking Plym ...

... kommer att sjösättas den 26 maj i Hägernäs strand.

... är väldens äldsta seglande replika av ett vikingaskepp.

... byggdes 1912.

... underhålls och seglas av Täby Vikinga Skeppslag.

... skeppet har en Facebookgrupp där du hittar vad som händer och var du kan se båten – sök på Viking Plym eller gå in på hemsidan vikingplym.se.

Visa merVisa mindre