Nya hem är på förslag i Amaryllisparken. Mellan 170 och 200 bostäder i hus om tre till fem våningar, lyder förslaget som Mitt i Tyresö tidigare har skrivit om.

Förra veckan röstade ett oenigt stadsbyggnadsutskott för ett samråd där Tyresöborna får chans att tycka till om projektet. Den preliminära tidsplanen är att samrådet ska bli av under det här kvartalet, enligt handlingarna.

Tre röstade för

Minoritetsstyret – Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Liberalerna – ställde sig bakom förslaget. Vänsterpartiet uppgav att partiet skulle har röstat för förslaget om partiet haft rösträtt, enligt Mats Lindblom (L), ordförande i utskottet.

Frågan skickades tillbaka till förvaltningen vid ett tidigare möte, bland annat för att handlingarna byggde på gamla uppgifter, vilket nu hade rättats till.

– Vi ser fram emot synpunkterna dels om själva bygget i sig och dels hur de som svarar tycker att vi ska utnyttja parkytan på bästa sätt, säger Mats Lindblom.

Tre röstade nej

Moderaterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna röstade emot förslaget och Kristdemokraterna uppgav att partiet skulle ha gjort detsamma om partiet haft rösträtt.

Oppositionsrådet Anki Svensson (M) är kritisk till planerna.

– Vi tycker fortfarande att vi inte ens ska tänka tanken att bygga i Amaryllisparken. Vi behöver inte bygga överallt och med respekt för Lindalen, som är ett rätt litet villaområde, tycker vi att det är olämpligt där, säger hon.

https://www.mitti.se/nyheter/grannarna-protesterar-mot-bostader-i-amaryllisparken/repucy!Elrfv2wGnVulYrs5ZKVw/

Förutom de nya bostäderna ingår också ett parkområde i planerna liksom en ny lokalgata och en utökad byggrätt för förskolan.

Har mött protester

Planerna har mött motstånd. Cirka 500 personer har skrivit på en protestlista mot planerna, som Mitt i Tyresö skrev om i april. Den grupp Tyresöbor som Mitt i Tyresö då intervjuade ville stoppa bygget helt.

– Vi vill att området ska förbli parkmark och att det blir en samlingsplats i stället för att delas upp av betongblock, sa Denise Persson, som är uppvuxen i ett av husen närmast Amaryllisparken, då.