Foto: Kenny Bengtsson

Snart kan ölet skumma i gamla vattenverket

Sedan några år tillbaka letar kommunala Tomt­aktiebolaget efter någon som vill starta verksamhet i det gamla vattenverket vid Kottlasjön. Nu hoppas man på ett mikrobryggeri i lokalerna.

  • Publicerad 17:33, 9 mar 2014

För några år sedan fick Lidingö stads tomtaktiebolag ta över vattenverket från Lidingö stad i utbyte mot Elfviks gård. Bytet gjordes eftersom kommunen redan ägde byggnader som hörde till Elfviks gård.

Sedan dess har Tomtaktiebolaget efterlyst idéer om vad som kan göras i det gamla vattenverket.

– Vi har efterlyst förslag i alla partigrupperna. Men de förslag som kom in handlade till största delen om privat användning, kontor eller bostäder och det tyckte vi inte var bra, säger Björn Samuelson (M), styrelseordförande för Tomtaktiebolaget.

Vattenverket ligger idylliskt vid Kottlasjöns sydöstra strand. För att ta sig dit tar man av mot sjön från Gåshagaleden på Insjöhagsvägen tills den tar slut.

Lidingö Tidning har tidigare berättat om att det funnits planer på att bygga bostäder i verket, men det är inte aktuellt, enligt Tomtaktiebolaget. Verksamheten i byggnaden ska vara öppen för allmänheten och komma Lidingöborna till gagn, är tanken.

– Vi hade tankar på att det kunde bli ett ungdomshus men tyvärr är läget alltför avsides, säger Björn Samuelson.

Just nu står vattenverket tomt efter att ha varit uthyrt som bostad och ateljéer till och från under de senaste åren.

Men i slutet av förra året fick Tomtaktiebolaget ett förslag som man vill gå vidare med.

Högberga gård har skickat in en idé om att starta ett mikrobryggeri med tillhörande servering.

– Det är ett intressant förslag och vi har bett dem att skicka in mer detaljerad information. En sådan verksamhet skulle kunna vara positiv för allmänheten om den bedrivs i en skala som inte skadar omgivningen, säger Bengt Rehn, mark- och exploateringschef vid Lidingö stad.

Han betonar att inga beslut ännu är fattade. Och Högberga gårds vd Johan Hjort menar att det är för tidigt att uttala sig om saken i nuläge.

– Ni får återkomma om några månader, säger han.

Vattenverket ligger idylliskt vid Kottlasjön.Foto: Kenny Bengtsson

Fakta

Mikrobryggerier stor stark trend

Ett mikrobryggeri tillverkar öl i liten skala med hantverksmässiga metoder.

För tre år sedan fanns ett 20-tal mikrobryggerier i Sverige. I dag finns omkring 70, och nya bryggerier startar hela tiden.

Fler och fler hakar också på trenden att brygga öl hemma.

Systembolaget säljer en del lokalproducerat öl i butiker som ligger nära produktionsstället.

Visa merVisa mindre