Mobila ordningsvakter rör sig i många områden i Stockholm. Snart kan de bli fler. Foto: Daniel Díaz

Snart kan mobila ordningsvakter patrullera i Skarpnäcks stadsdel

Skarpnäck, Bagarmossen, Kärrtorp, Hammarbyhöjden och Björkhagen kan få mobila ordningsvakter. Staden skickade in en ansökan till polisen på torsdagen.

  • Publicerad 16:15, 9 maj 2019

I dag finns drygt 50 mobila ordningsvakter, som arbetar på uppdrag av Stockholms stad. De åker runt i både ytterstaden och innerstaden för att öka tryggheten och få bukt med ordningsstörningar.

Målet är att de ska vara 100, innan årets slut. Och flera av dem kan komma till Skarpnäcks stadsdel. På torsdagen skickade Stockholms stad in en ansökan till polisen, om att ordningsvakter ska få patrullera i Skarpnäck, Bagarmossen, Kärrtorp, Hammarbyhöjden och Björkhagen. Orsaken är att både staden, polisen och allmänheten uppmärksammat ordningsproblem här.

– De senaste åren har vi kunnat se en dyster utveckling med ökad otrygghet i parkområden och på gator och torg i dessa områden. Detta i kombination med polisens resursbrist gör att staden, genom sina ordningsvakter, vill bidra för att komma till bukt med problemen, säger trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD) i ett pressmeddelande.

Hittills finns de mobila ordningsvakterna här:

I ytterstaden: Skärholmen, Vårberg, Sätra, Bredäng, Älvsjö, Liljeholmen, Västertorp, Fruängen, Nybohov, Trekantsparken, Farsta, Farsta strand, Bromma, Vällingby och Hässelby.

I innerstaden: St Göransparken, St:Göransgatan, Björns Trädgård, Klaraområdet, Sergels torg, Fridhemsplan, Flemminggatan, och Vasagatan.

– Nu hoppas jag att polisen godkänner denna ansökan så att vakterna kan påbörja sitt trygghetsskapande arbete i fler delar av Stockholm, säger Erik Slottner.