Lämnat. Innan midsommar lämnade de sista klienterna Kuröns HVB-hem. Nu läggs verksamheten ner. Foto: Jonas Nimmersjö

Snart kan hela Kurön säljas

En drygt hundraårig epok går i graven. Kuröns sista klienter flyttade innan midsommar och snart väntas hela ön läggas ut till försäljning.

  • Publicerad 14:15, 23 jun 2022

Står vi med en ö som vi inte behöver säljer vi den

I vintras tog Frälsningsarmén beslutet att avveckla den behandlingsverksamhet som bedrivits på ön under lång tid.

Nu är dagarna snart räknade och de sista klienterna har under våren fasats ut. Dessutom kan själva ön få ny ägare och verksamhet.

– Vi är i en process där vi kommer att sälja ön, helt enkelt eftersom vi inte kommer bedriva någon verksamhet där, säger Elisabeth Beckman, förvaltningschef i Frälsningsarmén.

LÄS ÄVEN: Behandlingshemmet på Kurön lägger ner

Genom åren har det inte varit aktuellt att sälja ön, men när beslut om att avveckla verksamheten togs sågs det som den bästa lösningen. Elisabeth Beckman motiverar avvecklingen med att det inte gick att fortsätta av ekonomiska skäl.

– Till stor del har det att göra med att transporter till och från ön är väldigt dyrt.

Några intressenter har redan hört av sig, men vilka det är vill Elisabeth Beckman inte kommentera.

– Vi kommer att gå ut på öppna marknaden med ett öppet sinne och se vilket intresse som finns och vilka som kan tänka sig att köpa.

Utvärderar intressenterna

Frälsningsarmén har inga särskilda önskemål på vem eller vilka de nya ägarna blir.

– Innan vi väljer vem som ska få köpa bildar vi oss en uppfattning om vem det är och hur den personen eller det företaget tänker. Vi kommer inte sälja till vem som helst utan gör ett urval av vilken aktör vi vill sälja till, säger Elisabeth Beckman.

Ännu finns ingen annons ute och det har inte inletts någon budgivning.

– Nu väntar informationsinhämtning, att ta fram allt material som en köpare kan tänkas vara intresserad.

Hur känns det nu när ni ska sälja?

– Vi har bestämt att lägga ner verksamheten. Står vi med en ö som vi inte behöver säljer vi den. Vi samlar inte på fastigheter. Vi är otroligt tacksamma för de dryga 110 år som vi har varit där ute, men nu är det dags att lämna, säger Elisabeth Beckman.

Elisabeth Beckman, fastighetschef Foto: Jonas Nimmersjö

Historisk mark

Kurön har en lång historia bakom sig och arkeologer har hittat tecken på att det har varit boplats för människor i 3 000 år tillbaka.

Kurön ägdes länge av staten, men har även varit privatägd.

Historiskt har jordbruk varit en vanlig syssla på ön och det pågick fram till 1906. Då sålde den sista bonden ön som då köptes av tre familjer som byggde sommarnöjen där.

1911 köpte Frälsningsarmén ön för 55 000 kronor.

Källa: Frälsningsarmén

Visa merVisa mindre

Drottningholms turister på väg tillbaka

Nyheter Tapp mot 2019 – men går framåt: "Över förväntan" Efter pandemiåren börjar turisterna hitta tillbaka till såväl Drottningholms slott som Birka. Men än är antalet besökare inte lika många som tidigare.fredag 5/8 14:08

Ekerö har fyllt sin tilldelade flyktingkvot

Nyheter Bara två platser kvar Nyligen lagstadgades det att kommuner i Stockholm ska tillhandahålla boende åt ett visst antal ukrainska flyktingar som flytt från kriget. I Ekerö kommun hamnade antalet på 86 personer, en kvot som...lördag 30/7 5:13

Stenhamraskolan kan flyttas

Nyheter Politikerna riktar in sig på att riva skolan och bygga en ny Att Stenhamra centrum står inför förändringar har varit planerat länge. Nu har ett nytt beslut tagits där man vill flytta på Stenhamraskolan. Till våren ska medborgarna få tycka till.söndag 24/7 5:00