– Vi öppnar i mitten av nästa vecka. Redan nu kan man boka tid, säger Gustav Soler på Prosalus som ska driva vaccinationscentralen på uppdrag av Region Stockholm.

Vaccineringen kommer ske i Åkersberga kyrkliga centrum, i själva kyrkan på Bergavägen. Tanken är att ha öppet varje dag klockan 9–20.

– Vi kommer ha öppet för alla målgrupper som Region Stockholm beslutar om, säger Gustav Soler.

Precis som på andra håll gäller strikt tidsbokning innan man får sin spruta.

– Alla vaccinationer i fas 4 sker med tidsbokning antingen via regionens app Alltid öppet eller via telefon,1177. Från regionen är man väldigt tydlig med att ingen drop-in får förekomma.

Vilket vaccin kommer ni att ge?

– Vilket det blir får vi inte säga förrän vid själva stickögonblicket. Men som det ser ut nu kommer alla som är 65+ att få Astra, och övriga får andra vaccin.

Vaccinationscentraler förbereds även i grannkommunerna Vallentuna och Vaxholm. I Vallentuna blir en lokal sannolikt klar nästnästa vecka. I Vaxholm kan det bli mer punktvisa men större insatser, lite som vaccineringen som sker i Rimbo.

Enligt Gustav Soler är det tre flaskhalsar som avgör tempot i vaccineringen: tillgång på lämpliga lokaler, tillgång på vaccin och tillgång på personal – sjuksköterskor och värdar. Därför har han senaste veckan efterlyst personal via sociala medier.

– Sjuksköterskor är en enorm bristvara och de som finns är slutkörda. Men det har gått jättebra. Vi har fått många svar.

På Svenska kyrkan i Österåker säger kyrkoherde Staffan Hellgren att han aldrig tvekade om att upplåta kyrkan till massvaccineringen:

– Vi ställer upp för att vi tycker det är fint och en bra sak, säger han.

Han berättar också att kyrkan kommer vara tillgänglig för vaccination fram till och med augusti, eller längre om det skulle behövas. Hyresintäkterna, mest ersättning för omkostnader som exempelvis städning, kommer att gå till kyrkans välgörande arbete.

Hur många vaccinationer tror du att ni kommer kunna utföra?

– Min gissning är att vi kommer ha 2500 vaccinationer i veckan på varje ställe. Minst, säger Gustav Soler.

– För de signaler vi fått är att tillgången på vaccin kommer att öka markant framöver.

Han berättar också att han deltar i möten för att få ut information om vaccinationen bland befolkningen som inte har svenska som modersmål.

– Nu är det man ur huse för att få bort smittan!