Snart kan du gå snabbare från Gärdet till Rosendal

Djurgårdens första nya bro på 53 år ska gå från Rosendals Trädgård till Museiparken – döps efter Folke Bernadotte.

  • Publicerad 11:05, 25 okt 2018

Folke Bernadottes bro ska gå från Museiparken vid Gärdets slut och över till Södra Djurgården och Rosendals trädgård.

– Vi vill öka tillgängligheten till Södra Djurgården för alla som går och cyklar och dessutom vill vi sprida besökarna bättre över ön. Så att fler upptäcker dess mindre kända delar, som till exempel Rosendal, säger Magnus Andersson, slottsfogde på Kungliga Djurgårdsförvaltningen.

Första på över 50 år

På fredag tas ett första spadtag av museicheferna för Etnografiska, Tekniska museet, Polismuseet, Riksidrottsmuseet och Sjöhistoriska samt av Tin-Tin Jersild från Rosendals Trädgård.

Gång och cykelbron invigs hösten 2019 och blir därmed den första nya bron på Djurgården sedan Lilla Sjötullsbron byggdes 1965.

– Det känns otroligt roligt. Många har frågat oroligt om bron blivit skrinlagd, men den som väntar på något gott, säger Magnus Andersson.

Har dröjt

Redan 2015 bestämde Kungliga Djurgårdsförvaltningen att bron skulle döpas efter Folke Bernadotte. Men det har alltså dröjt till nu för byggpremiär.

– Det har förstås handlat om pengar. Men genom att fördela den över två budgetår och genom stöd från länsstyrelsens utvecklingsanslag för Nationalstadsparken blev bygget till slut möjligt, säger Magnus Andersson.

Bron kostar cirka 40 miljoner kronor att bygga, varav 10 miljoner kommer från länsstyrelsen.