Dammigt. Den här bilden togs i tisdags mellan Islandstorget och Ängbyplan. Foto: Jon Jogensjö

Snart kan du cykelpendla utan grus i munnen

Dags att ta fram cykeln och pendla till jobbet. Eller? Damm och smuts från bilvägarna gör det svårt att cykla mellan Hässelby och city.

  • Publicerad 16:28, 30 mar 2017

Våren är här vilket för många betyder att det är dags att plocka fram cykeln. Men damm och smuts som ligger kvar i vägrenen efter vintern ställer till det för cyklisterna i Västerort.

– Lastbilar och bilar drar upp dammet och smutsen. Min fru säger att hon får panik när det kommer in i munnen och det går ju inte att hålla andan när man cyklar, säger Jon Jogensjö, cykelpendlare från Hässelby.

Ska börja sopas

Enligt Per Forslund, gatuingenjör på trafikverket, ska Drottningholmsvägen, Bergslagsvägen, Lövstavägen och Ulvsundavägen sopas inom de närmaste veckorna.

– Man har börjat med busshållplatserna och kommer börja köra soptågen på gatorna den här veckan. Det bör vara klart till påsk om det inte kommer några bakslag och vi plötsligt får två decimeter blötsnö, säger han.

Även Akallalänken och Hanstavägen i Kista ska sopas under samma period.

– Man vill inte börja för tidigt för man måste använda vatten när man sopar och om det som häromnatten blir minusgrader så kan det bli rena isgatan, säger Per Forslund.

Varför städar man inte på hösten innan snön kommer?

– Även om de här vägarna saltas så kommer många bilar från andra gator som sandas och då fastnar det smuts i stänkskydden.

Mellan Ulvsundakorsningen i höjd med Stora mossen och Tranebergsbron är Drottningholmsvägen Trafikverkets ansvar. Den biten ska vara sopad innan 15 maj.