Snart kan centrum få tuffare p-regler

En stor omläggning av p-reglerna i centrum ska sätta stopp för otillåtna långtidsparkeringar. Men i kommunhuset går åsikterna isär om hur bråttom det är att genomföra den.

  • Publicerad 10:19, 18 okt 2020

En förändring kan inte komma för plötsligt.

Maria Claesson lastar in blöjpaket från bakluckan. Hon har handlat i centrum och brukar ställa sig på den stora parkeringen nedanför systembolaget.

– Det känns bra att kunna stå i tre timmar, då hinner man både fika och handla.

Men i kommunhuset pratas det om folk som ställer bilen hela dagen i centrum och därmed tar upp plats för dem som bara ska göra ärenden. Maxtiden är tre timmar.

– Vissa bilar parkerar åtta på morgonen men går ut och snurrar på p-skivan var tredje timme, säger Olle Nordberg, projektchef för centrala Vallentuna.

– Många upplever att det är svårt att hitta parkering, speciellt i södra delen av centrum. Sedan har jag ingen statistik på hur många som står långa dagar. Det är mer observationer vi fått in av kommunanställda och
p-vakter, säger han.

Platser kan flyttas inomhus

Det finns nu förslag om att styra upp parkeringsreglerna. I den parkeringsstrategi som antogs för ett år sedan är argumenten att Vallentuna växer och kollektivtrafiken utökas när Roslagsbanan förlängs till Odenplan och när stombusslinjer dras till Arninge och Upplands Väsby.

Dessutom finns på lång sikt planer att bygga bostäder på parkeringarna i centrum och då ska de flesta p-platserna flyttas in i garage. Utomhus ska man bara parkera för snabba ärenden.

Olle Nordberg gissar att politikerna fattar beslut i november och att de genomförs efter årsskiftet.

Skärpta regler vid IP

Björn Furugren Beslin (C) är ordförande i teknik- och fastighetsutskottet som redan för en månad sedan klubbade igenom en skärpning av p-reglerna vid Vallentuna IP. Där ska det nu införas tiotimmarsparkering eftersom lastbilar och containrar ställer upp sig där.

Men i centrum vill han gå försiktigare fram. På utskottets senaste möte i onsdags sköt politikerna fram frågan ett halvår.

– Parkeringar är en känslig fråga, säger han. Vi politiker måste tänka mycket på hur det upplevs av allmänheten och en förändring kan inte komma för plötsligt. Vi har ju haft det så här i 30 år.

Men även han vill öka omsättningen på parkeringarna i centrum.

– Så att inte folk står i fyra timmar. Då ska de inte stå där.

”Aldrig varit fullt”

Maria Claesson har handlat ofta i centrum den senaste tiden.

– Jag har aldrig varit med om att parkeringen är full. Jag har heller aldrig sett någon som flyttar fram sin ­p-skiva, säger Maria Claesson.

Parkeringsplatser i centrum

I dag finns runt 1360 parkeringsplatser på kommunal mark i centrala Vallentuna.

De flesta ligger väster om järnvägen som man får stå på i ett par timmar.

Ett fåtal platser har vikts för elfordon.

På lång sikt vill kommunen att man bara ska parkera kortare stunder utomhus. All annan parkering ska göras i p-garage.

Visa merVisa mindre