KLARADE SIG. Brandkåren lyckades hindra elden från att sprida sig till fler trappuppgångar. Foto: Charlotte Arwedsson

Snart kan alla flytta hem igen

Väsbyhem har börjat sanera de fem lägenheter som brand- och rökskadades på Hasselgatan. –  Tre av fem hyresgäster bör kunna flytta tillbaka före jul, säger Peyman Rezapour på Väsbyhem.

  • Publicerad 11:20, 22 dec 2020

Vi vet i alla fall att det inte var något elfel.

SNABB. Peyman Rezapour, social hållbarhetschef på Väsbyhem var själv snabbt på plats vid branden på Hasselgatan i lördags. Foto: Charlotte Arwedsson

Polisens tekniker har inte kunnat fastställa vad som orsakade branden på Hasselgatan den 28 november. Det finns därför inte heller någon misstanke om brott.

– Vi vet i alla fall att det inte var något elfel. Utifrån ett trygghets- och säkerhetsperspektiv vill vi så klart veta vad som orsakat branden, men jag vill inte spekulera i det, säger Peyman Rezapour, social hållbarhetschef på Väsbyhem.

Lägenhet totalförstörd i brand – andra trappuppgångar var i fara

Enligt brandteknikerna, som undersöker lägenheterna inför saneringen, är det tack vare en bra konstruktion som branden inte spred sig till sidolägenheterna.

– Det är betongskivor emellan och bra byggt, säger Peyman Rezapour.

Han berättar att det är tre lägenheter per våningsplan i huset och att alla i trappuppgången har kunnat bo kvar, förutom i de fyra ettorna i "mittenpelaren" ovanför branden.

– Allt saneringsjobb är beställt nu. I lägenheten direkt över brandlägenheten (där Sarah bor, reds anm.) är det skador på fönstren, som behöver bytas. Golv, tak och väggar måste saneras på grund av röken.

Enligt Peyman Rezapour ser läget ändå bra ut, utifrån omständigheterna kring branden.

– Många har kunnat bo kvar och för tre av de som bor i de mest skadade lägenheterna är målsättningen att saneringen ska vara klar före jul. Men det hade verkligen kunnat sluta mycket värre, inte minst om branden spridit sig.

Den utbrunna lägenheten är dock vattenskadad efter släckningsarbetet och måste först stå och torka fram till jul, innan den börjar återställas.

Hur är egentligen skicket på de här 70-talshusen?

– De är i ganska bra skick och vi har en underhållsplan som vi följer. Just nu genomförs ett stambyte i olika etapper på hela fastighetsbeståndet, även på Hasselgatan.