KOLL PÅ VACCINET. Magnus Thyberg är vaccinsamordnare i Region Stockholm, där vaccineringen är i full gång på äldreboendena. Foto: Region Stockholm/Ingrid Johansson

Snart kan 70-plussare få vaccinet i armen

Många väntar nu ivrigt på att få vaccinera sig mot covid-19. Men hur vet man när det är ens tur och hur man bokar en tid? Vaccinsamordnaren Magnus Thyberg om hur, var och när stockholmarna får sprutan i armen.

  • Publicerad 12:24, 21 jan 2021

Nu hänger stockholmarna på låset för vaccinering.

En av dem är Östermalmsbon Nils-Magnus Lobenius, 83, som efter ett samtal till vårdcentralen mejlade Mitt i:

"Vårdcentralen vet inte hur prioriteringen ska ske. De vet inte hur alla ska kallas. De vet inte när eller om de får vaccin. De vet inte om jag skulle kunna få vaccin på annan plats än min egen vårdcentral."

Och det är inte bara Nils-Magnus vårdcentral som inte kan ge besked. De har nämligen inte blivit informerade om planen.

Vårdcentralernas ansvar

Men nu kan Magnus Thyberg, regionens vaccinsamordnare, meddela att det är vårdcentralerna som kommer utföra vaccinationen för de som är 70+ och de som tillhör riskgrupp.

Snart är de som bor på Sollentunas äldreboenden immuna

Innan dess ska de som har hemsjukvård och hemtjänst få sina vaccinationer, och det är vårdcentralerna som ska sköta om även det.

– De som har hemsjukvård får sin vaccination av den sjuksköterska som brukar besöka dem, säger Magnus Thyberg.

Covidvaccineringen för äldre och riskgrupper följer samma rutin som vid den årliga influensavaccineringen. De som har regelbundna besök på vårdcentralen får sitt vaccin då, andra får boka tid via 1177 eller på andra sätt som finns tillgängligt.

När vårdcentralerna planerar för vaccineringen utgår de från sina listade patienter. Den som inte är listad någonstans kan ta kontakt med en vårdcentral när det börjar bli dags, säger Magnus Thyberg.

Övriga får vänta

Eftersom tillgången på vaccin är begränsad går det än så länge inte att boka tid. Det gäller för vårdcentralerna i Sollentuna, liksom i övriga länet.

Men i februari väntas större leveranser, och då tror han att det kan vara dags för 70-plussare och riskgrupper, och då går man ut brett med information om hur de ska agera.

Just nu pågår vaccinering på de 313 särskilda boenden för äldre som finns i regionen. Inom kort väntas också sjukvårdspersonal kunna vaccineras.

Först i vår kommer övrig befolkning som är över 18 år ifråga.

Att gränsen sätts vid 18 beror på att det bara gjorts studier på vuxna. Inte heller gravida vaccineras, av samma skäl.

Här är ordningen för vaccineringen

1. Personer på särskilda boenden för äldre. Vård- och omsorgspersonal.

2. De som har hemsjukvård och/eller hemtjänst, även övriga i hushållet.

3. De som fyllt 70 samt de som är yngre i riskgrupp.

4. Övrig befolkning över 18.

Visa merVisa mindre

1,7 miljoner vaccineras

Totalt finns det 400 godkända vaccinatörer i Region Stockholm, bland annat vårdcentraler, apotek och vaccinationsmottagningar. Men totalt ska 1,7 miljoner vaccineras och då kommer inte dessa räcka till.

– Flera nya vårdgivare har visat intresse att bli vaccinatörer inom vårdvalet, och det är jättebra, säger Magnus Thyberg.

Om det ändå inte räcker till planeras för andra lösningar. Vilka är för tidigt att slå fast, menar Thyberg, men säger att det viktiga är att vaccinationer kan ske utan trängsel och onödiga resor.

Fortsatta restriktioner

De vaccin som nu ges kommer från Pfizer/Biontech och Moderna. De ska ges i två doser med 3-4 veckor mellan, och först en vecka efter den andra dosen har man ett fullgott skydd mot viruset. De som nu varit först ut att få sitt vaccin har alltså inget skydd förrän i februari.

Men inte heller då är det läge att ge sig ut på grönbete:

– Vaccinet ger inte 100 procents skydd. Tillräckligt skydd har vi först när många är vaccinerade och få är infekterade. Så de som nu vaccinerats kan inte strunta i restriktionerna, säger Magnus Thyberg.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Många stockholmare väntas till fjällen på sportlovet

Nyheter Skidpass kan sälja slut Skidorterna räknar med många sportlovsfirare under vecka nio när skolorna i Stockholm har ledigt. Det uppger flera skidanläggningar.söndag 28/2 8:12

Skolor håller stängt efter sportlovet

Nyheter Elever vittnar om tuffare krav med distansundervisning Högstadie- och gymnasieskolorna i Sollentuna håller stängt under vecka 10 för att minska risken för smittspridning efter sportlovet. Då är det distansundervisning som gäller, något som innebär en...fredag 26/2 15:30