Snart inga kontanter kvar på Kungsholmen

Endast kortbetalning – den skylten blir allt vanligare i butiker, caféer och andra verksamheter. Kungsholmen är på väg att bli kontantlöst. – Det blev allt krångligare att hantera kontanter, säger David Zetterström, vd för kontantlösa Fabrique som har flera bagerier på Kungsholmen.

  • Publicerad 07:14, 7 maj 2018

Det har gått ett drygt år sedan Fabrique, som idag har femton bagerier runt om i innerstan blev kontantfritt.

– Det kändes som om riskmomentet med kontanter ökade. Större butiker har råd med egna vakter men vi mindre blir utsatta när dagskassan ska räknas, säger David Zetterström.

Folk har lärt sig

David Zetterström uppskattar att omkring 95 procent av kunderna redan innan betalade med kort. Han menar att det mest är tonåringar som inte fått sitt första kort, äldre pensionärer och utländska turister som använder kontanter.

– Precis när vi slutade med kontanter var det lite gnissel men då försökte vi lösa det ändå om någon inte kunde betala. Nu har folk lärt sig.

Annat är det i London där Fabrique idag har fyra bagerier.

– Där är det kontanter som gäller och mycket mynt. Det är först senaste året man har kunnat betala taxin med kort, säger David Zetterström.

Säkerheten var viktigast när David Zetterström tog bort kontanterna. Foto: Pekka Pääkkö

Snabb utveckling

Sverige ligger i absolut framkant när det gäller den kontantlösa utvecklingen. Kontantmängden ute i samhället har mer än halverats på tio år och enligt Svensk Handel sker runt 80 procent av alla transaktioner idag digitalt.

– Jämfört med hur det såg ut för ungefär tio år sedan är förhållandena närmast de omvända, säger Bengt Nilervall, betalexpert på Svensk Handel.

De viktigaste skälen till att slopa kontanter är säkerheten för personalen och att det är dyrt att hantera kontanter.

– Kostnaderna har ökat radikalt, säger Bengt Nilervall.

En allt vanligare syn. Foto: Pekka Pääkkö

Slutdatum för kontanterna

Niklas Arvidsson, docent i industriell ekonomi på KTH, har i en studie räknat fram ett exakt datum för när Sverige blir kontantfritt – 24 mars 2023.

– Det är den tidpunkt då den genomsnittlige handlaren inte har lönsamhet på kontanthandel, säger Niklas Arvidsson.

Han utesluter inte att kontanter i framtiden helt kan försvinna.

– Det är inte en omöjlig tanke. Riksbanken har själva gjort studier där man ställt den hypotetiska frågan och kommit fram till att det är teoretiskt möjligt.

Inte riskfritt

Ett kontantlöst samhälle är dock inte fritt från problem och risker. Riksbankschefen Stefan Ingves varnade i februari på DN Debatt för att betalningssystemet blir mer sårbart i en krissituation om det lämnats över helt till de privata bankerna.

En lösning som diskuterats har varit att Riksbanken skulle ge ut en form av elektroniska kronor.

Niklas Arvidsson lyfter fram fler problem. Den personliga integriteten som hotas när alla betalningar kan spåras, bristande uppkoppling i stora delar av landet och att grupper som personer med viss funktionsnedsättning kan stängas ute.

– Staten måste ta ett större ansvar och ställa högre krav på bankerna, menar Niklas Arvidsson.

Birgitta Borg tycker att alla borde ta emot kontanter. Foto: Kristian Lönner

Handlar kontant i protest

En som retat sig på kontanternas snabba uttåg är Birgitta Borg, ordförande i SPF Draken på Kungsholmen. Hon betalar ibland kontant i ren protest.

– Jag var inne i en tobaksaffär nyligen där jag inte fick betala med kontanter. Då blev jag arg och gick ut, berättar hon.

Eftersom kontanter är en laglig betalningsform borde alla vara skyldiga att ta emot kontanter, resonerar hon.

– Jag tycker det är rätt förfärligt. Banker och alla offentliga institutioner ska ta mig sjutton ta emot pengar, säger hon.

Fakta

Några andra kontantlösa butiker och verksamheter på Kungsholmen

Boulebar

Kungsholmens bibliotek

Sats, Fridhemsplan

Kollektivtrafiken

Teliabutikerna

Parkeringsautomaterna

Friskis och Svettis

 

Visa merVisa mindre